Efter Sotji. Seminarium om utvecklingen i Norra Kaukasus

OS i Sotji bidrog till att lyfta upp några av de problem som förekommer i Norra Kaukasus på agendan, men bara månader efter att OS avslutats lyser nyheter från regionen återigen med sin frånvaro. Islamism, rättslöshet, frånvaro av påverkansmöjligheter, korruption och utbredd social orättvisa är bara några av problemen man brottas med i det oroliga Norra Kaukasus. Varje vecka faller tiotalet människor offer för det våld som kommit att bli vardag i alla republikerna i regionen.

Samtidigt investeras en stor del av den ryska statskassan i den natursköna regionen, som såhär efter Sotji är tänkt att bli Rysslands nästa stora turistresemål.  I Tjetjenien satsas det stort på skidorten Vedutji som byggs för att locka besökare från hela världen, och liknande projekt finns i alla de övriga republikerna i Norra Kaukasus. Kan alla dessa investeringar bidra till en positiv utveckling för regionen eller är det att kasta pengarna i sjön? Finns det möjligheter att ta sig ur den mångfacetterade konflikten som nu involverar alla republiker i området, och hur kan vi i Sverige bidra till en stabilare utveckling?

Östgruppen bjuder in till seminarium om Norra Kaukasus i ett försök att ta ett helhetsgrepp om regionen där vi tittar på såväl den kritiska dagsaktuella situationen som möjliga vägar ut ur våldsspiralen i Norra Kaukasus. Medverkande är författaren och Moskvakorrespondenten Anna-Lena Laurén samt Kaukasusexperten Varvara Pachomenko från International Crisis Group.

Efter seminariet inbjuds Östgruppens medlemmar till AW med Varvara för att diskutera hur vi i Östgruppen kan jobba vidare med Norra Kaukasus. Se separat inbjudan.

____________

Medverkande:

–          Anna-Lena Laurén, Moskvakorrespondent för Svenska Dagbladet och författare till boken ” I bergen finns inga herrar” om folken i Norra Kaukasus.

–          Varvara Pachomenko, Kaukasusexpert på den ansedda organisationen International Crisis Group, Moskva.

Tid och plats: Sensus Medborgarplatsen kl 16.00, sal 402

Språk: Svenska

Arrangörer: Östgruppen, Studieförbundet Sensus, OSSE-nätverket

Rulla till toppen