Frukostföreläsning: Hotspot Dagestan

5Den multietniska republiken Dagestan har de senaste åren seglat upp som den mest våldsdrabbade republiken i det oroliga Norra Kaukasus. Etniska spänningar mellan Dagestans över 60 etniska grupper blandas med en ökande islamism, rättslöshet, korruption och utbredd social orättvisa i en våldspiral som förefaller vara okontrollerbar. Konflikten skördar dagliga offer, men trots att man i Dagestan testat såväl en mjukare som mer hårdhänt taktik för att komma tillrätta med våldet så fortsätter Dagestan vara den mest utsatta republiken i Norra Kaukasus. Samtidigt anses Dagestan vara den friaste republiken i regionen när det gäller medias oberoende.

Nyligen utsågs också den första dagestaniern till ledare för det nordkaukasiska emiratet, och blir därmed den första icke-tjetjenen att inneha den posten. Vad kan det få för betydelse för Dagestans roll i regionen, och vad betyder utnämningen av en religiös ledare utan militär erfarenhet i en region där islam får en allt större roll i samhället? Vilka är framtidsutsikterna och vad kan göras för att föra republiken in på en stabilare linje?

Östgruppen bjuder in till frukostföreläsning om det nuvarande läget i Dagestan. Varvara Pachomenko från International Crisis Group, Moskva, berättar om den utbredda rättslösheten och de aktuella utmaningar man står inför i republiken.

Medverkande:

–          Varvara Pachomenko, Kaukasusexpert från International Crisis Group, Moskva.

Tid och plats: Sensus Medborgarplatsen, 25/4 rum 401 kl. 09.00. Frukost serveras från 8.30

Språk: Svenska tolkat från ryska

Arrangörer: Östgruppen, Studieförbundet Sensus, OSSE-nätverket

 

Rulla till toppen