Östgruppen på SVT Debatt: Ställ inte upp på Lukasjenkas PR-jippo!

LukaDet svenska ishockeyförbundet bör aktivt motverka den belarusiska (vitryska) diktatorn Aljaksandr Lukasjenkas ambition att använda årets ishockey-VM för sina politiska syften. Det skriver Östgruppen i en debattartikel på SVT Debatt idag.

– Den svenska delegation som åker till Minsk bör bara delta i de VM-aktiviteter som är direkt kopplade till ishockeytävlingen. Annars kommer man tveklöst att utnyttjas i regimens inhemska propaganda, säger Östgruppens ordförande Martin Uggla.

Nyligen besökte det internationella ishockeyförbundets ordförande, René Fasel, Minsk. Han togs emot av president Lukasjenka personligen inför ett stort uppbåd av journalister från statligt styrda massmedier. Landets samtliga TV-kanaler visade senare hur de båda kramades och utväxlade positiva omdömen om varandra.

– Idrotten och politiken är i Belarus intimt förbundna med varandra. TV-reportaget om Fasels besök är ett praktexempel på hur den belarusiska statspropagandan använder prominenta idrottsgästers besök för att ge regimen internationell legitimitet. På samma sätt kommer man att agera under det kommande världsmästerskapet, säger Martin Uggla.

Östgruppen uppmanar nu det svenska ishockeyförbundet och dess ordförande Christer Englund att göra vad man kan för att inte bistå den belarusiska regimens propagandaarbete.

– Man bör inte ställa upp på några möten med Lukasjenka eller andra regimföreträdare, inte ge intervjuer till belarusiska statsstyrda massmedier och inte heller delta i de kringarrangemang som man kommer att bjudas in till i samband med VM, säger Martin Uggla.

Artikeln på SVT Debatt finns att läsa här:
http://debatt.svt.se/2014/03/27/sverige-maste-markera-mot-lukasjenkos-hockeypropaganda/

Fotnot: Måndagen den 31 mars (kl. 18-20) arrangeras i ABF-huset i Stockholm ett seminarium om sport och politik i Belarus inför ishockey-VM. Medverkar gör bland annat Östgruppens ordförande Martin Uggla och svenska ishockeyförbundets ordförande Christer Englund. Mer information om seminariet finns här:
http://www.ostgruppen.se/events/seminarium-belarus-infor-ishockey-vm-sport-politikens-tjanst/

För mer information, kontakta:

Martin Uggla
ordförande, Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter
070-941 17 02
[email protected]
www.ostgruppen.se

Rulla till toppen