Östgruppen välkomnar Adelsohn Liljeroths markering inför OS i Sotji

Den 7 februari hålls öppningsceremonin för OS i Sotji, en tillställning som bojkottas av många europeiska politiker. Idag kom beskedet att även den svenska idrottsministern kommer att avstå öppning- och avslutningsceremonierna under OS i Sotji, något hon hoppas ska uppfattas som en politisk markering.

– Östgruppen välkomnar Lena Adelsohn Liljeroths besked att hon inte vill delta i Putins propagandajippo. Genom att inte delta i evenemanget kan politiker i Sverige och EU sända en kraftfull och tydlig markering mot de systematiska kränkningar av mänskliga rättigheter som äger rum i Ryssland idag. Vi hade dock önskat att hon helt avstått från att närvara under OS, säger Östgruppens ordförande Martin Uggla.

Östgruppen skrev redan i september under ett europeiskt upprop som uppmanade till politisk bojkott av OS och vände sig då särskilt till Lena Adelsohn Liljeroth med uppmaningen att inte åka till Sotji. http://www.ostgruppen.se/2013/09/09/ostgruppen-uppmanar-sveriges-idrottsminister-att-bojkotta-os-i-sotji-2014/. Sedan dess har många europeiska politiker valt att avstå inledningsceremonin i Sotji, däribland Tysklands, Frankrikes och Litauens presidenter.

För mer information, kontakta:

Martin Uggla ordförande, Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter 070-941 17 02 [email protected] www.ostgruppen.se  www.olympicshames.pl

Rulla till toppen