Ukraina i kris

Inför EUs toppmöte i slutet av 2013 hade de länder som ingår i det s k östliga partnerskapet erbjudits ett handels- och samarbetsavtal med EU. Ukrainas president Viktor Janukovytj valde att inte skriva under efter att strax innan ha träffat Rysslands president Vladimir Putin. Det uteblivna avtalet framkallade stora protester bland det ukrainska folket, och demonstrationer i Kiev samlade under flera dagar 100 000-tals deltagare. Det var de starkaste opinionsyttringarna i landet sedan den s k orangea revolutionen 2004-2005, och som fortsatt även efter de inledande dagarnas protester. I valet mellan att samarbeta med Ryssland och EU önskar uppenbarligen en stor folkopinion inte avstå från det västliga samarbetet. Seminariet kommer att behandla det aktuella läget och närmaste framtidsperspektiven i Ukraina.

Medverkan av Niklas Bernsand, forskare och Ulrainakännare vid Lunds universitet, Martin Kragh, forskare om rysk ekonomi och historia vid Handelshögskolan och Uppsala universitet och Torgny Hinnemo, journalist, samtalsledare. OBS! Programändring: På grund av den dramatiska utvecklingen i Kiev har Katia Gortjinskaja, vice chefredaktör för Kyiv Post, meddelat att hon måste prioritera att rapportera för sin tidning hemma i Ukraina och avstå från att komma till det utannonserade seminariet i Stockholm. Seminariet genomförs därför på svenska med medverkan av Niklas Bernsand, forskare och Ukrainakännare vid Lunds universitet, och Martin Kragh, ekon dr, Uppsala Centrum för Rysslandsstudier.  Samtalsledare är Torgny Hinnemo, journalist som också kommer att kommentera den dagsaktuella utvecklingen.

Fri entré.

Språk svenska.

ARRANGÖRER

ABF Stockholm, OSSE-nätverket, Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter och Sällskapet för Studier av Ryssland, Öst- och Centraleuropa samt Centralasien

Rulla till toppen