”Sista gryningen” – Belarusiska artister tar ställning mot dödsstraff!

Lördagen den 5 oktober drar en massiv kampanj mot dödsstraffet i Belarus (Vitryssland) igång. Kampanjen inleds med musikprojektet ”Sista gryningen” – en konsert med sju av Belarus främsta artister – som kommer att livesändas av flera kända inhemska internetsajter.

Aposhni_zolak_600x424px

– Vi utgick från idén att ett projekt mot dödsstraffet måste vara levande till 100 % i alla avseenden, såväl känslomässigt som praktiskt. Varje ögonblick i livet har sin mening, berättar projektledaren Siarhej Budkin.

Inom ramen för projektet har varje deltagare producerat två låtar, en nyskriven som på något sätt handlar om dödsstraffet och en tidigare känd låt i ny tappning. Men enligt Budkin handlar det inte om några renodlade propagandatexter.

– Publiken ska inte vänta sig agitation och uppmaningar, det här är sånger som syftar till reflektion. Och jag hoppas att de nyskrivna låtarna kommer att bli stående inslag i respektive artists repertoar i framtiden, säger Budkin.

Flera av de medverkande artisterna är i praktiken svartlistade av den belarusiska regimen, vilket innebär att de har väldigt svårt att verka i sitt hemland. De är till exempel bannlysta från statliga TV- och radiosändningar och kan endast undantagsvis ge offentliga konserter.

En av deltagarna i projektet är rocklegenden Ljavon Volski, som dominerat den belarusiska alternativscenen under ett par decennier, bland annat i egenskap av förgrundsfigur för gruppen N.R.M.

– Jag bestämde mig för att medverka, eftersom jag tycker att dödsstraffstemat är väldigt aktuellt i vårt patriarkala samhälle. Vårt projekt leder kanske inte direkt till att dödsstraffet avskaffas, men det kan åtminstone få människor att diskutera frågan, säger Volski.

En annan framstående artist som medverkar i ”Sista gryningen” är Zmitser Vajtsiusjkevitj.

– Projektet är ett försök att behandla detta tema på ett djupare plan, istället för att bara göra ett kort uttalande, som snabbt försvinner i informationsströmmen. Det konstnärliga uttrycket har en annan styrka och slår an andra strängar. Konsten är en av den mänskliga naturens mest högtstående yttringar – dödsstraffet är en av dess lägsta, säger Vajtsiusjkevitj.

Övriga medverkande musiker är: Nasta Sjpakouskaja, Aljaksandr Pamidorau, Hanna Chitryk, Viktar Rudenka och Ales Dzianisau.

Livesändningen inleds klockan 18 svensk tid och kommer även att göras tillgänglig här på Östgruppens hemsida. Den större kampanjen kommer sedan att fortsätta in i veckan därpå, fram till och med den internationella dagen mot dödsstraffet, den 10 oktober.

Skriv under det belarusiska människorättscentret Vjasnas upprop för dödsstraffets avskaffande här: http://dp.spring96.org/en/sign

 

Rulla till toppen