Rapport från bokrelease och bokmässan 2013

Den 24 september arrangerade Östgruppen på Studio 4 i Hornstull en välbesökt internationell bokrelease av den belarusiska människorättsorganisationen Centrum för Rättslig Omvandlings (CRO) rapport ”Afterword – Square 2010 through the eyes of belarusian human rights defenders. Rapporten är en grundlig genomgång av händelserna i samband med presidentvalet i Belarus den 19 december 2010 och de rättsprocesser som följde under våren därpå. Elena Tankatjova från CRO höll i presentationen tillsammans med kollegan och redaktören Aljaksej Kazliuk. Före detta ambassadör Stefan Eriksson deltog i panelsamtal som hölls därefter. Kvällen avslutades med en spelning av kletzmertrion Tzeitel.

Östgruppen tog sedan med gästerna till årets Bokmässa den 26-29 september, där vi fanns med bland utställarna på Internationella Torget. I vår monter informerade vi besökare om Östgruppen och vår verksamhet. Vi drev även två kampanjer: den ena mot dödsstraff i Belarus, inför den internationella dagen mot dödsstraff den 10 oktober, och den andra – Love is legal – till stöd för lgbt-personer i Ryssland, med anledning av den homofobi som nyligen sanktionerades i federal lagstiftning. Vi höll dessutom i ett antal seminarier, bland annat om de politiska fångarna i Belarus på Internationella Torgets stora scen samt om rapporten ”Afterwords…” tillsammans med våra gäster Elena Tankatjova och Aljaksej Kazliuk på torget Lilla scen och i Svenska Institutets monter.

Rulla till toppen