Ny kampanj mot homofob lagstiftning i Ryssland!

Den homofobi som de ryska lagstiftarna nu odlar syftar till att avleda uppmärksamheten från landets verkliga problem. Taktiken att blåsa liv i djupt liggande fördomar och peka ut marginaliserade grupper i samhället är som bekant väl beprövad i vår gemensamma europeiska historia. Och vi ser redan hur hatbrotten i Ryssland ökar.

Det är i grunden rätt enkla saker det handlar om. Människor med makt som kan tänka sig att gå långt över anständighetens gränser för att behålla den. Därför är det nödvändigt att då och då ställa sig i vägen. Att ta ställning och bjuda lite motstånd. Och även om det inte ger några omedelbara resultat så är det viktigt att visa att man ser och bryr sig – för alla inblandade, inte minst en själv.

Det var just det som Emma Green Tregaro gjorde under friidrotts-VM i Moskva, med sin ”civila olydnad” (som på ett talande vis faktiskt förtegs i rysk press). I det ögonblicket blev hon vår hjälte. Vi har därför gjort hennes målade naglar till signum för den kampanj som inleds idag: ”Say NO to homophobia”. Och den riktar sig som framgått mot den ”anti-gay” lag som antogs av den ryska Duman i somras.

Det är enkelt att delta: ta en bild av dig själv med kampanjskylten (se nedan) i händerna och/eller naglar målade i regnbågens färger. Lägg sedan upp den på kampanjsidan: www.facebook.com/loveislegal, och tagga dig själv i bilden. Och uppmana sedan snällt alla du känner att göra det samma.

Stöd den ryska hbtq-rörelsen och mänskliga rättigheter för alla! Love is legal!

/Östgruppen

Love_is_legal

Här hittar du kampanjskyltar:
pdf A3
pdf A4

…och jpg

_____________________________________________________________

Bakgrund: I juni 2013 röstade den ryska duman igenom en lag som förbjuder ”propaganda för icke-traditionella sexuella relationer riktad mot minderåriga”. Att bryta mot lagen kan ge böter på mellan 1000-250 000 SEK beroende på hur propagandan sprids, samt vem som sprider den.  De högsta bötesbeloppen tillämpas om det är en organisation som sprider propagandan på internet eller i media. Överträdelser mot lagen kan även resultera i verksamhetsförbud för organisationer i 90 dagar, eller deportation från ryskt territorium för utlänningar. 

Rulla till toppen