Östgruppen uppmanar Sveriges idrottsminister att bojkotta OS i Sotji 2014

I dagarna inleds kampanjen Olympic Shames, där politiker inom EU uppmanas att bojkotta vinter-OS i Sotji 2014, med hänvisning till de utbredda människorättsbrotten i Ryssland. Östgruppen är svensk samarbetspartner i kampanjen och vänder sig i första hand till Sveriges idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth med sin uppmaning.

– Vladimir Putin vill utnyttja Sotji-OS i propagandasyfte. Genom att inte delta i evenemanget kan politiker i Sverige och EU sända en kraftfull och tydlig signal om att de inte ställer upp på detta, och samtidigt markera mot de systematiska kränkningar av mänskliga rättigheter som äger rum i Ryssland idag, säger Östgruppens ordförande Martin Uggla.

Den senaste tiden har den ryska så kallade anti-gay-lagen uppmärksammats stort i Sverige, men även på andra områden har utvecklingen på människorättsområdet varit mycket negativ på senare tid. Bland annat har det införts en lag som föreskriver att organisationer som tar emot utländsk finansiering ska registrera sig som utländska agenter, något som avsevärt försvårat deras arbete.

Initiativtagare till kampanjen Olympic Shames är den polske EU-parlamentarikern Marek Migalski. Förutom Östgruppen har flera ryska regimkritiker uttalat sitt stöd för kampanjen, däribland människorättsförsvararen Lev Ponomarjov.

Kampanjen inleds med ett upprop riktat till politiska ledare inom EU. Uppropet finns att läsa nedan samt på petitionssajten change.org: http://www.change.org/petitions/eu-leaders-do-not-go-to-sochi-2

För mer information, kontakta:

Martin Uggla ordförande, Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter 070-941 17 02 [email protected] www.ostgruppen.se www.olympicshames.pl

 

Petition:

In connection with human rights violations by the regime of President Vladimir Putin, we call the leaders and politicians of the European Union not to attend the Winter Olympic Games to be held in 2014 in Sochi and not to participate in activities related to the event, thus joining the action ”Olympic Shames” and signing the petition.

In recent years President Vladimir Putin has significantly limited the rights to freedom of assembly, freedom of speech, is actively and violently persecuting the opposition. The Federal Assembly of the Russian Federation adopts laws restricting civil liberties. The opposition media are persecuted and non-governmental organizations stigmatized as a ”foreign agent”.

International reports give evidence of the current sad state. In Freedom House’s annual report on political rights and civil liberties ”Freedom in the World” Russia is identified as ”Not Free” country (47 out of 195 countries have status of “Not Free”), which means it does not guarantee fundamental freedoms. In the 2013 Press Freedom Index, published by the organization ”Reporters without Borders”, Russia is ranked 148th out of 179 countries.

The most striking examples of human rights violations in Russia are the cases of Mikhail Khodorkovsky, who has been sentenced to over 10 years in a penal colony for political reasons, Alexei Navalny, the leader of the opposition, the object of mass proceedings instituted by the regime, as well as Sergei Magnitsky, who unveiled corruption on an unprecedented scale and was tortured to death in a prison.

Calling for a political boycott of the Winter Olympics, we realize that the Olympic Games are a very special event for the world of sports and athletes, who often devote their entire life training a certain discipline. Therefore, our goal is not the boycott of the Winter Olympic Games, but political protest against Putin’s regime, who uses the Winter Olympics for propaganda purposes.

We sincerely hope that the leaders and politicians of EU member states, for whom civil and political liberties should be a fundamental value, will join the action and thereby contribute to the efforts of the international community and the Russian opposition in their struggle for the restoration of democracy in Russia.

Rulla till toppen