Hockeyförbundet nyttig idiot i Lukasjenkas tjänst

Det internationella ishockeyförbundet säger sig vilja hålla politiken utanför idrotten, men i praktiken gör man tvärtom. Man tar ställning för den belarusiska (vitryska) förtryckarregimen och hjälper president Lukasjenka i dennes strävan att utnyttja ishockeyn i politiskt propagandasyfte. Det skriver Östgruppen i en debattartikel på SVT Debatt idag.

– Om det internationella ishockeyförbundet menar allvar med ambitionen att hålla sina evenemang fria från politiska budskap så bör man sluta trakassera belarusiska supportrar och istället fatta beslut om att flytta nästa års VM från Belarus, säger Östgruppens ordförande Martin Uggla.

Under det pågående världsmästerskapet i ishockey-VM har arrangörerna förbjudit belarusiska supportrar att använda den traditionella vitröda nationsflaggan när de hejar på sitt landslag. Förbudet motiverades med att flaggan ses som en politisk symbol och att sådana inte är tillåtna enligt det internationella ishockeyförbundets regelverk.

Belarus nuvarande officiella rödgröna flagga infördes 1995 efter en folkomröstning som underkändes av internationella observatörer. Sedan dess är nationsflaggan föremål för en politisk konflikt, vilket också innebär att båda varianterna bär på en stark politisk laddning.

– Genom att förbjuda den ena flaggan tar ishockeyförbundet ställning i konflikten istället för att hålla sig utanför den. Man ställer sig på diktaturens sida, precis som när man trots protester beslutade att låta Belarus och Lukasjenka arrangera ishockey-VM 2014, säger Martin Uggla och fortsätter:

– Den belarusiska elitidrotten är genompolitiserad, det gäller också ishockeyn. Om ishockey-VM 2014 hålls i Minsk kommer det att utvecklas till en politisk manifestation till stöd för den belarusiska regimen. Ishockeyförbundet blir genom sitt agerande en nyttig idiot i Lukasjenkas tjänst.

Hela artikeln på SVT Debatt finns att läsa här: http://debatt.svt.se/2013/05/07/flaggforbud-gor-hockeyforbundet-till-lukasjenkos-nyttiga-idioter/

Rulla till toppen