Lägesuppdatering: Tjetjenien

Östgruppen bjuder in till ett frukostseminarium om den dagsaktuella situationen i Tjetjenien. Tjetjenien är inte längre den republik i Norra Kaukasus som drabbas hårdast av våldsdåd, och de toppar inte längre listorna över antalet civila dödsoffer i regionen. Tjetjenien beskrivs tvärtom som ett återuppbyggt land med en normaliserad vardag som präglas av omåttliga investeringar i nya byggprojekt som aldrig verkar ta slut. Förutom att jämföras med Dubai, så utsågs Groznyj nyligen till Rysslands lyckligaste stad i en opinionsmätning.

Samtidigt råder alltjämt en utbredd straffrihet för de tusentals människorättsövergrepp som begåtts genom åren, republiken radikaliseras allt mer och kvinnor har blivit en speciellt utsatt grupp. Människorättsförsvarare beskriver dagens Tjetjenien som ett skräckvälde där tystnaden breder ut sig och information om det verkliga tillståndet i republiken inte längre når ut. Experter pekar även på att självständigheten är större idag än den någonsin har varit och fler och fler ryssar anser att det är dags att släppa inte bara Tjetjenien utan hela norra Kaukasus.

Hur ser verkligheten ut bortom rubrikerna? Kom och träffa Raisa Borsjtjigova, en ung kvinnlig journalist som skriver för Open Democracy men också har arbetat för tidningen Dosj, en delvis svenskfinansierad tjetjenskt tidskrift. Hon arbetar också åt kvinnorättsorganisationen Doverije (Förtroende) i Groznyj och har beskrivits som en tuff aktivist, mycket lovande för framtiden. Medverkande:

  • Raisa Borsjtjigova, kvinnorättsaktivist och journalist, lever och arbetar i Groznyj.
  • Martin Uggla, Ordförande i Östgruppen.
    800px-Sharoargun

    Foto: Umar Dagirov

Föranmälan till [email protected] Kaffe/te och smörgås serveras från 9.00.

Arrangörer: Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter, Sensus

Östgruppen arrangerar även ”Temakväll Tjetjenien” kl 18.00 den 2/5, mer info kommer inom kort.

 

Rulla till toppen