Smygpremiär: VIVA BELARUS!

Film/diskussion

Välkommen på en exklusiv visning av ”Viva Belarus!” – en unik spelfilm om en ung rockmusiker i Lukasjenkas Vitryssland! Det är första gången filmen visas utanför internationella festivalsammanhang och därmed en efterlängtad högtidsstund för alla oss som otåligt har väntat på att få se den!

Vi har bjudit in journalisten och författaren Franak Vjatjorka (manus) och den svartlistade rockstjärnan Ljavon Volski (musik) till ett samtal om både filmen och den verklighet den speglar efter visningen. Handlingen bygger till stora delar på autentiska erfarenheter – både Vjatjorkas egna och hans nära vänners. Och Volski vet mer än väl vad det innebär att vara musiker och dissident i dagens Vitryssland…

Viva_Belarus_Poster

Viva Belarus!
 
Den unge rockmusikern Miron är egentligen ointresserad av politik. Han ser sina vänner i den demokratiska oppositionen som en samling dagdrömmare.

Under en konsert med Mirons “opolitiska” rockband blossar regimkritiska protester upp i publiken. Miron anklagas för att ha “underblåst politisk oro” och döms – trots sin medfödda hjärtsjukdom – till 15 månaders militärtjänstgöring.

På regementet tvingas rekryterna underkasta sig till den militära verkligheten, där en absurd indoktrineringkultur av sovjetiskt snitt råder. Pennalism och manipulativa maktdemonstrationer tillhör vardagen.

Med hjälp av en insmugglad mobiltelefon börjar Miron i hemlighet diktera rapporter för sin flickvän Vera, vilket resulterar i en blogg – ”en värnpliktigs dagbok”. Texterna speglar större sociala och politiska sammanhang i Lukasjenkas Vitryssland och ger ringar på vattnet. Miron komponerar dessutom en satirisk låt som slår brett bland unga vitryssar. Som svar bestämmer sig regimen för att krossa honom…

Se trailern >>
Till Bio Rio >>

Regi: Krzystof Lukaszewicz
Land: Polen, 2012
Längd: 98 minuter
Språk: Vitryska, Ryska / Engelsk text
Åldersgräns: 15 år
Internationell distributör: Intramovies | Via E. Manfredi, 15 | Rome 00197 | Italy
 | Tel: +39 06 807 61 57 | Fax: + 39 06 807 61 56 | www.intramovies.com

När: Den 20 mars kl 17.00 (filmstart kl 17.30)
Var: Bio Rio, Hornstulls Strand 3, Stockholm
Biljetter: 50 kr, säljes av Bio Rio (Det är en sluten visning – för att se filmen måste man bli medlem i Bio Rios vänner. Det kostar inget extra och löses på plats.)

Rulla till toppen