Seminarium: POLITISKA FÅNGAR I BELARUS

Temaseminarium:

I samarbete med Anna Lindhs Minnesfond

POLITISKA FÅNGAR I BELARUS
-Vilka är de? Hur behandlas de?

Efter de folkliga protesterna mot valfusket under presidentvalsnatten i december 2010, följde en våg av repression i Vitryssland. Bland dem som greps fanns i stort sett hela det oppositionella ledarskiktet och flera av dem dömdes till långa fängelsestraff i politiskt motiverade rättsprocesser under vårvintern 2011.

Några av de politiska fångarna har släppts i förtid. Regimen gör sitt bästa för att bryta ned och tvinga de återstående fångarna att skriva under färdigformulerade nådeansökningar. Med den statliga propagandan mot sig riskerar den som lämnar fängelset med mössan i hand sitt offentliga anseende, oavsett omständigheterna.

Bland de politiska fångarna utmärker sig människorättsförsvararen Ales Bjaljatski, ordförande i människorättscentret ”Vjasna”. Tillsammans med sina kollegor bevakade han bland annat rättegångarna under våren 2011 och bidrog effektivt till den breda internationella uppmärksamheten kring processerna. Under sommaren föll han själv offer för repressionen.

De politiska fångarna är Vitrysslands mest oroande och akuta problem. Insynen i vitryska fängelser är generellt låg och kring flera av de politiska fångarna är den nästan obefintlig. Här erbjuds dock ett unikt tillfälle att lyssna till de oberoende röster som av olika skäl bäst känner till fakta och sakförhållanden kring deras belägenhet.

 

Inledningsanförande:
BIRGITTA OHLSSON
(EU-minister)

Övriga medverkande:
ev. NATALLJA PINTJUK
(Fängslade Ales Bjaljatskis fru)

ANDREJ BANDARENKA
(f.d politisk fånge)

TATSIANA REVJAKA
(Människorättscentret Vjasna, mottagare av Anna Lindh-priset 2006 )

STEFAN ERIKSSON
(tidigare ambassadör i Belarus)

Tid: 13.00-14.30
Plats: Kungliga Myntkabinettets hörsal, Slottsbacken 6, Stockholm

Anmäl gärna i förväg om du kommer (helst före den 19 mars) till: info @ annalindhsminnesfond.se

Rulla till toppen