Lukasjenka fick tyst på Bildt

Lukasjenka fick tyst på Bildt

Ett drygt halvår efter att den diplomatiska konflikten mellan Sverige och Vitryssland bröt ut har Sveriges kritiska röst mot Lukasjenka-regimen tystnat. Av rädsla för negativa konsekvenser frånsäger sig Carl Bildt den yttrandefrihet som han själv efterlyser i Vitryssland. Det skriver Östgruppen i en debattartikel på SvD Brännpunkt idag.

– Risken är uppenbar att Lukasjenka lyckas med sin ambition att skrämma omvärlden till passivitet och självcensur. För att undvika det krävs ett kraftfullt, engagerat och solidariskt ställningstagande från EU:s medlemsstater för de demokratiska värden som präglade unionens Vitrysslandspolitik under den första perioden efter presidentvalet 2010. Man bör gemensamt försvara yttrandefriheten istället för att ge upp den, säger Östgruppens ordförande Martin Uggla.

Presidentvalet i Vitryssland i december 2010 följdes av brutalt polisvåld och massgripanden av demonstranter. Sveriges utrikesminister Carl Bildt var då en av de europeiska politiker som skarpast kritiserade regimen för övergrepp på de mänskliga rättigheterna. Bildt fortsatte sedan kontinuerligt att aktivt bilda opinion mot den vitryska diktaturen fram till augusti 2012, när Sveriges ambassadör Stefan Eriksson blev utvisad och en allvarlig diplomatisk konflikt bröt ut mellan länderna. Bråket fick bland annat till följd att Sveriges ambassad i Minsk tvingades upphöra med sin reguljära verksamhet.

Carl Bildt var i samband med konflikten tydlig med att det svenska engagemanget för demokrati i Vitryssland skulle fortsätta med oförminskad styrka. Sedan dess har dock den offentliga svenska kritiken mot människorättsbrotten i Vitryssland tystnat helt.

– EU:s medlemsstater måste bli bättre på att gemensamt stå upp för varandra mot Aljaksandr Lukasjenka. Annars hamnar enskilda länder lätt i en svårhanterad bilateral konflikt med den vitryska regimen, precis som Sverige gjort nu, säger Martin Uggla.

Artikeln på SvD Brännpunkt kan läsas här: http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/lukasjenko-fick-tyst-pa-bildt_7952314.svd

 

För mer information, kontakta:

Martin Uggla
ordförande, Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter
070-941 17 02
[email protected]
ostgruppen.sandboxen.net
www.vitryssland.wordpress.com

Östgruppen är en ideell organisation som verkar för demokrati och mänskliga rättigheter i Östeuropa. Vi samarbetar med och stödjer organisationer i regionen. Vi sprider information och bildar opinion i Sverige.

Rulla till toppen