Hur tystas Rysslands kritiska röster?

Det har nu gått ett drygt halvår sedan Vladimir Putin kom tillbaka på presidentposten i Ryssland. Något som väckte mycket omfattande protester i landet. Makthavarna försöker kväsa protesterna med bland annat grova inskränkningar av mötes- och föreningsfriheten. Det oberoende civila samhället är nu hårt pressat och ingen vet riktigt vad som blir regimens nästa steg. Myndigheterna försöker avskräcka folk från engagemang. Lagar som utmålar människorättsförsvarare som utländska agenter och landsförrädare och hotar med stränga fängelsestraff är bara ett av många exempel.

Välkommen till en högaktuell föreläsning med Pavel Tjikov om den senaste tidens utveckling i Ryssland, det civila samhället och föreningsfriheten.

Pavel Tjikov är docent i juridik och ordförande i den välrenommerade ryska människorättsorganisationen Agora. Han har publicerat ett stort antal böcker och artiklar om mänskliga rättigheter i Ryssland, bland annat polisbrutalitet, korruption och rättsväsende. Agora ger rättshjälp till personer – journalister, politiska aktivister, bloggare – och organisationer som utsätts för övergrepp av ryska myndigheter. Under 2005-2010 lyckades de driva igenom över 250 fall och mer än 50 polismän har fällts för tortyr, rättsstridiga arresteringar och korruption.

Plats: Universitetshuset, sal IX, Uppsala
Tid: 23 januari 2013 kl 19.15.
Språk: engelska
Entréavgift: 30 kr, gratis för medlemmar

Arrangörer: Uppsala Forum för Demokrati, Fred och RättvisaUtrikespolitiska föreningen i Uppsala och Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter.

Rulla till toppen