Belarusdagarna 19-21 mars

I Belarus (Vitryssland) fängslas människor fortfarande på politiska grunder. Regimkritiker avtjänar fleråriga fängelsestraff och de modiga människor som går ut på gator och torg för att kräva att de släpps tar stora personliga risker. Från fängelser rapporteras samtidigt om tortyr. President Lukasjenka vill ta äran av sina motståndare genom att tvinga dem till förödmjukande nådeansökningar.

För att uppmärksamma situationen arrangerar Östgruppen för andra året i följd ”Belarusdagarna”. Vi har bjudit in flera av landets främsta journalister och människorättsförsvarare för att hjälpa oss att bättre förstå deras verklighet. Vilken betydelse har omvärldens agerande och vad kan vi i Sverige egentligen göra? Under tre intensiva dagar diskuterar vi mänskliga fri- och rättigheter i Belarus, innanför och utanför fängelsemurarna.

Det blir även en svensk smygpremiär på den spelfilmen ”Viva Belarus”, som handlar om en ung rockmusiker i Lukasjenkas diktatur. På vår gästlista finns manusförfattaren och mannen bakom filmmusiken – den belarusiske rocklegenden Ljavon Volski – som även kommer att ge en konsert på Kägelbanan.

———————-

 

Program Belarusdagarna 2013:

En pdf av programmet hittar du här!

 Programbild-fram

 

Tisd 19 mars

Öppning/Frukostseminarium:
“STATUS (quo?) BELARUS”
– en översikt av människorättssituationen våren 2013

Vitryssland fick en hel del uppmärksamhet i Sverige och övriga omvärlden i samband med presidentvalet i december 2010, när protester mot valfusk slogs ner med brutalt polisvåld. Och förra året bidrog den diplomatiska konflikten mellan Sverige och Vitryssland jämte reklambyrån Studio Totals spektakulära nalleaktion till att åter rikta strålkastarljuset mot landet.

Men vad händer nu? Hur ser den aktuella situationen för de mänskliga rättigheterna ut? Har förtrycket i Vitryssland förändrats under det senaste året? Vilka människorättsfrågor är mest aktuella i dagsläget? Vi reder ut begreppen tillsammans med våra vitryska gästtalare.

Medverkande:
ZJANNA LITVINA
(Belarusiska Journalistförbundet)

TATSIANA REVJAKA
(Människorättscentret Vjasna)

Tid: (8.30) 9.00-10.00
Plats: Medelhavsmuséets hörsal, Fredsgatan 2, Stockholm

Anmäl gärna om du tänker komma i förväg (helst före 19:e mars) till: anmalan @ ostgruppen.se
(Uppge namn och vilket seminarium anmälan gäller.)

———————-

Tisd 19 mars

Seminarium:

(I samarbete med Amnesty International)
“INNANFÖR MURARNA”
-om belarusiska fängelseförhållanden

Andrej Bandarenka frigavs i förtid efter att ha suttit av 2 år som politisk fånge i Belarus (Vitryssland). Väl ute påbörjade han sitt arbete för att uppmärksamma människorättsförbytelser i belarusiska häkten, fängelser och förvar. Insynen i de slutna fängelsemiljöerna är nästan obefintlig i Belarus, och de som av olika skäl hamnar där är ofta extremt utsatta och i stort sett rättslösa. Behovet av stöd och hjälp av olika slag är mycket stort.

Hör Bandarenka berätta om sina erfarenheter från Belarusiska fångvårdsinstitutioner och om det gemensamma arbete man bedriver i Bandarenkas organisation ”Platforma” – en organisation som myndigheter gör sitt bästa för att utplåna – för att förbättra villkoren för landets interner. Som få andra känner han till förhållandena innanför murarna – genom sina egna upplevelser, liksom genom de människor han möter i sitt dagliga arbete.

Medverkande:
ANDREJ BANDARENKA
(Platform Innovation)

Samtalsparter:
MAJA ÅBERG
(Amnesty International)

ev THOMAS HAMMARBERG

(Europarådets f.d kommissionär för mänskliga rättigheter)

Tid: 13.00-14.30 (19/3)
Plats: Medelhavsmuséets hörsal, Fredsgatan 2, Stockholm

Anmäl gärna om du tänker komma i förväg (helst före 19:e mars) till: anmalan @ ostgruppen.se
(Uppge namn och vilket seminarium anmälan gäller.)

———————-

Tisd 19 mars

(I samarbete med Södra Teatern och Litteraturresan/Belarus)

CENSUR : KULTUR
Kontroll och Kreativitet i Vitryssland

Kägelbanan (Södra Teatern, Moseback Torg, Stockholm), 19 mars, fr kl 18
Samtal/Konsert

Ljavon Volski
Volski

I Vitryssland är kontroll en del av vardagslivet – så naturlig att många förmodligen tar den för given. Inom statsapparatens alla grenar finns särskilda avdelningar för ”ideologisk styrning” och de som kliver ur ledet förlorar ofta sina jobb eller studieplatser. Dedikerade regimkritiker riskerar samtidigt betydligt värre repressalier.

Hur långt in i människors inre når kontrollen? Och vilka känslor väcks till liv när man ändå väljer att ta strid? Hur drabbat är kulturlivet av censur och självcensur? Och kan förtryck rentav ge upphov till kreativa impulser?

Möt några av Vitrysslands mest namnkunniga musiker, människorättsförsvarare och journalister i ett samtal om kultur och censur på Kägelbanan.

Medverkande:
TATSIANA REVJAKA
(Människorättscentret Vjasna)

JULIJA SLUTSKAJA
(Solidarity with Belarus Information Office)

HANNA VOLSKAJA 
(musikproducent),

M.FL.

På scen: Vitrysslands legendariske – och svartlistade – rockartist: LJAVON VOLSKI.

Till Södra Teaterns Kalendarium >>

———————-

Wed 20th mars

(In co-operation with The Parliamentary network for Belarus)

Location: Förstakammarsalen, Riksdagen
Time: 13.00-14.30

Seminar:
BELARUSIAN CIVIL SOCIETY
– Struggle for Survival

In the aftermath of the presidential elections in December 2010, the human rights situation in Belarus became alarming. Though no longer deteriorating, conditions remain severe. Despite continuous protests on behalf of the international community, Belarus still keeps political prisoners, and Lukashenka’s regime continues to severely curtail freedoms of association, assembly and expression.

The European Union has undertaken a number of responsive actions, but the main challenge remains: to find appropriate measures and instruments effectively contributing to democratic developments within the country. The sticks and carrots approach vis-à-vis the authoritarian Belarusian regime has not yet given enough sustainable results.

Meanwhile, Belarusian civil society is on the verge of exhaustion. The pressure on independent civil society organisations is continuously very high and large parts of their efforts are by necessity directed at mere survival. But, how much longer will they endure?

Come and listen to what some of Belarus’ most prominent journalists and civil society representatives have to say about the current situation, and take part in a discussion on how EU could and should proceed!

Participants:
TATSIANA REVYAKA
(Human Rights Center Viasna)

ZHANNA LITVINA
(Belarusian Association of Journalists)

FRANAK VIACHORKA
(Radio Free Europe/Radio Liberty, Belarus Service)

N.B. Register to jennie.lindqvist @ riksdagen.se no later than by Monday, March 18

———————-

Ons 20 mars

Smygpremiär: Viva Belarus!

Film/diskussion

Välkommen på en exklusiv visning av ”Viva Belarus!” – en unik spelfilm om en ung rockmusiker i Lukasjenkas Vitryssland! Det är första gången filmen visas utanför internationella festivalsammanhang och därmed en efterlängtad högtidsstund för alla oss som otåligt har väntat på att få se den!

Vi har bjudit in journalisten och författaren Franak Vjatjorka (manus) och den svartlistade rockstjärnan Ljavon Volski (musik) till ett samtal om både filmen och den verklighet den speglar efter visningen. Handlingen bygger till stora delar på autentiska erfarenheter – både Vjatjorkas egna och hans nära vänners. Och Volski vet mer än väl vad det innebär att vara musiker och dissident i dagens Vitryssland…

Viva_Belarus_Poster

Viva Belarus!
 
Den unge rockmusikern Miron är egentligen ointresserad av politik. Han ser sina vänner i den demokratiska oppositionen som en samling dagdrömmare.

Under en konsert med Mirons “opolitiska” rockband blossar regimkritiska protester upp i publiken. Miron anklagas för att ha “underblåst politisk oro” och döms – trots sin medfödda hjärtsjukdom – till 15 månaders militärtjänstgöring.

På regementet tvingas rekryterna underkasta sig till den militära verkligheten, där en absurd indoktrineringkultur av sovjetiskt snitt råder. Pennalism och manipulativa maktdemonstrationer tillhör vardagen.

Med hjälp av en insmugglad mobiltelefon börjar Miron i hemlighet diktera rapporter för sin flickvän Vera, vilket resulterar i en blogg – ”en värnpliktigs dagbok”. Texterna speglar större sociala och politiska sammanhang i Lukasjenkas Vitryssland och ger ringar på vattnet. Miron komponerar dessutom en satirisk låt som slår brett bland unga vitryssar. Som svar bestämmer sig regimen för att krossa honom…

Se trailern >>
Till Bio Rio >>

Regi: Krzystof Lukaszewicz
Land: Polen, 2012
Längd: 98 minuter
Språk: Vitryska, Ryska / Engelsk text
Åldersgräns: 15 år
Internationell distributör: Intramovies | Via E. Manfredi, 15 | Rome 00197 | Italy
 | Tel: +39 06 807 61 57 | Fax: + 39 06 807 61 56 | www.intramovies.com

När: Den 20 mars kl 17.00 (filmstart kl 17.30)
Var: Bio Rio, Hornstulls Strand 3, Stockholm
Biljetter: 50 kr, säljes av Bio Rio (Det är en sluten visning – för att se filmen måste man bli medlem i Bio Rios vänner. Det kostar inget extra och löses på plats.)

———————-

Tor 21 mars

Frukostseminarium:
MEDIA UNDER PRESS
-om den oberoende journalistikens villkor i Belarus

Medverkande:
FRANAK VJATJORKA
(RFE/RL’s Belarus Service)

JULIJA SLUTSKAJA
(Solidarity with Belarus Information Office)

ZJANNA LITVINA
(Belarusiska Journalistförbundet)

Tid: 9.00-10.30 (Kaffe och smörgås fr kl 8.30)
Plats: Kungliga Myntkabinettets hörsal, Slottsbacken 6, Stockholm

Anmäl gärna om du tänker komma i förväg (helst före 19:e mars) till: anmalan @ ostgruppen.se
(Uppge namn och vilket seminarium anmälan gäller.)

———————-

Tor 21 mars

Temaseminarium:

I samarbete med Anna Lindhs Minnesfond

POLITISKA FÅNGAR I BELARUS
Vilka är de? Hur behandlas de?

Efter de folkliga protesterna mot valfusket under presidentvalsnatten i december 2010, följde en våg av repression i Vitryssland. Bland dem som greps fanns i stort sett hela det oppositionella ledarskiktet och flera av dem dömdes till långa fängelsestraff i politiskt motiverade rättsprocesser under vårvintern 2011.

Några av de politiska fångarna har släppts i förtid. Regimen gör sitt bästa för att bryta ned och tvinga de återstående fångarna att skriva under färdigformulerade nådeansökningar. Med den statliga propagandan mot sig riskerar den som lämnar fängelset med mössan i hand sitt offentliga anseende, oavsett omständigheterna.

Bland de politiska fångarna utmärker sig människorättsförsvararen Ales Bjaljatski, ordförande i människorättscentret ”Vjasna”. Tillsammans med sina kollegor bevakade han bland annat rättegångarna under våren 2011 och bidrog effektivt till den breda internationella uppmärksamheten kring processerna. Under sommaren föll han själv offer för repressionen.

De politiska fångarna är Vitrysslands mest oroande och akuta problem. Insynen i vitryska fängelser är generellt låg och kring flera av de politiska fångarna är den nästan obefintlig. Här erbjuds dock ett unikt tillfälle att lyssna till de oberoende röster som av olika skäl bäst känner till fakta och sakförhållanden kring deras belägenhet.

Inledningsanförande:
BIRGITTA OHLSSON
(EU-minister)

Övriga medverkande:
ev. NATALLJA PINTJUK
(Fängslade Ales Bjaljatskis fru)

ANDREJ BANDARENKA
(f.d politisk fånge)

TATSIANA REVJAKA
(Människorättscentret Vjasna)

STEFAN ERIKSSON
(tidigare ambassadör i Belarus)

Tid: 13.00-14.30
Plats: Kungliga Myntkabinettets hörsal, Slottsbacken 6, Stockholm

Anmäl gärna i förväg om du kommer (helst före den 19 mars) till: info @ annalindhsminnesfond.se

———————-

Side event:

Fri 22nd March

In co-operation with Forum Syd:

Breakfast meeting:
”BETWEEN SECURITY THREATS AND DEMANDS FOR TRANSPARENCY”
-Challenges in Managing Projects in Belarus

N.B Mainly for NGO:s!

At: Forum Syd, Katarinavägen 20 (T-Slussen)
Time: 8.30–10.00

N.B. Please register before March19 at: https://www.forumsyd.org/templates/FS_XForm.aspx?id=31575

Programbild-bak

———————-

Deltagare från Belarus:

Tatsiana Revjaka
En av människorättscentret Vjasnas, och den belarusiska människorättsrörelsens, frontfigurer. President för det belarusiska människorättshuset i exil i Vilnius. Har varit aktiv människorättsförsvarare sedan Vjasna bildades 1996. Vjasnas ordförande Ales Bjaljatski fängslades för drygt ett och ett halvt år sedan och har ytterligare tre år kvar att avtjäna. Rättsprocessen mot Ales var politiskt motiverad och han tillhör landets politiska fångar. Tatsiana är själv utsatt för påtryckningar och en utredning mot henne pågår. 

Franak Vjatjorka
Välkänd belarusisk journalist, dokumentärfilmare, författare m.m. Son till en framstående oppositionell partiledare. Har varit aktiv i den politiska oppositionens ungdomsrörelser, bland annat Ung front. Var med och grundade den Belarusiska Folkfrontens Ungdomsförbund. Har arresterats och fängslats för sina engagemang ett flertal gånger. Aktuell som manusförfattare till den polsk/vitryska storfilmen ”Viva Belarus”.

Andrej Bandarenka
Före detta politisk fånge i Belarus. Leder människorätts­organisationen “Plattform” som bevakar mänskliga rättigheter inom det belarusiska fängelse­systemet. Myndigheter stängde Plattform genom ett domslut den 9 oktober 2012, och därmed har organisationens förbjudits att fortsätta bedriva sitt legitima arbete.

Julija Slutskaja
Leder den Warszawabaserade organisationen ”Solidarity with Belarus Information Office”. Har bland annat varit chefredaktör för Komsomolskaja Pravda i Vitryssland och chef för ”European Radio for Belarus” presscenter. Tvingades i exil under den våg av repression som följde på presidentvalet i december 2010.

Zjanna Litvina
Ordförande för det oberoende Belarusiska Journalistförbundet (BAZj). Var med och grundade organisationen 1995. Litvina och BAZj har fått många prestigefulla internationella utmärkelser för sitt outtröttliga arbete för press- och yttrandefrihet i Belarus. Bland annat Europaparlamentets Sacharovpris 2004.

Ljavon Volski, Hanna Volskaja
Ljavon är en välkänd belarusisk musiker, bland annat i egenskap av frontfigur i “Krambambulja”. Även verksam som författare och skribent. Hanna är en rutinerad belarusisk kulturarbeterska och musikproducent, bland annat för just “Krambambulja”.

Dzmitry Papko, alias ”Vinsent” 
Välkänd vitrysk rapartist. Leder Radio Svabodas populära satirprogram ”Cirkus bakom taggtråd” där han rappar om aktuella politiska teman i Vitryssland. Huvudrollsinnehavare i den bioaktuella filmen Viva Belarus som premiärvisas i Sverige på Bio Rio den 20:e mars.

Natallja Pintjuk 
Fru till den välkände vitryske människorättsförsvararen och politiske fången Ales Bjaljatski. Sedan Bjaljatski fängslades för 1,5 år sedan har hon försökt skapa internationell uppmärksamhet kring den svåra situation han befinner sig i. Ales har fortfarande 3 år kvar att avtjäna.

 

Rulla till toppen