Ny svensk nalleaktion i Vitryssland

Ny svensk nalleaktion i Vitryssland

På lördag 10/11 genomför  Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter ”Aktion nalle”. Nallebjörnar med budskap om mänskliga rättigheter kommer att skickas till Vitryssland. Nallarna kommer att ta sig helt lagligt in i landet med hjälp av postflyg. Mottagare är vitryska tjänstemän och politiker som är uppsatta på EU:s sanktionslista.

– När 800 svenska nallar i somras flög till Vitryssland  blev president Lukasjenka arg och klagade på att de tog sig in i landet olagligt. De greps och fördes till polisstationen. Därför tänker vi på Östgruppen nu skicka nallar med budskap om mötes- och föreningsfrihet direkt till Lukasjenka och hans vänner. De flyger till Vitryssland i postpaket, helt lagligt! säger Östgruppens  ordförande Martin Uggla.

Vitryssland är en diktatur där mötesfriheten inte respekteras. Demokratiaktivister söker ständigt efter nya kreativa sätt att kringgå myndigheternas repressiva lagar. I vintras genomfördes bland annat ”gosedjursdemonstrationer” som ett sätt att nå ut med ett budskap om bland annat mötesfrihet.

I somras arrangerade svenska PR-byrån Studio Total en uppföljning på temat gosedjur då man spred omkring 800 nallebjörnar i fallskärm med budskap om yttrandefrihet över landet.

– I Sverige möttes Studio Totals aktion med en hel del kritik men i Vitryssland mottogs den överlag mycket positivt av demokratirörelsen. Vi i Östgruppen vill med den här aktionen visa vårt stöd till de vitryssar som arbetar för en demokratisering av landet, säger Martin Uggla.

Aktionen genomförs i Stockholm, lördagen den 10 november mellan klockan 12-14 på Sergels torg. Mer information finns på Östgruppens hemsida samt på Facebook.

Rulla till toppen