MR-dagarna 2012 (Göteborg)

Published Belarus, MR-dagarna, Ryssland, Seminarier, Vitryssland , , , , , , , , , , ,

Östgruppen deltar på MR-dagarna i Göteborg den 12-13 november, på Svenska Mässan! Tillsammans med Litteraturresan/Belarus och Svenska Institutet kommer vi att sätta upp en egen scen – ”Extrascenen” – med ett fantastiskt spännande program! Vi får bland annat besök av fem belarusiska människorättsförsvarare som kommer att tala om aktuella frågor (se programmet nedan). Missa inte tillfället! Och sprid gärna informationen vidare!

Östgruppens gäster är: Lena Tankatjova (Centrum för Rättslig omvandling), Iryna Dzesjavitsyna (Centrum för Rättslig omvandling), Andrej Bandarenka (Plattform), Raisa Michajlovskaja (Centrum för Mänskliga Rättigheter) och Ihar Rynkevitj (Rättshjälp åt folket).

Nedan hittar du programmet i sin helhet (klicka på bilden för pdf)  

___________________

Östgruppens programpunkter

Extrascenen:

Måndag 12:e november

11.00–11.25
Där folkrätten brakat samman
Juristen och människorättsförsvararen Lena Tankatjova om internationella konventioners betydelse i Belarus.

11.30–11.55
De politiska fångarna i Belarus
Om tortyr och rättsosäkerhet. Vad kan vi i Sverige och Europa göra för att bistå dem? Raisa Michajlovskaja, Andrej Bandarenka och Martin Uggla.

12.00–12.25
Hur svenska hockeyveteraner pussar på Lukasjenka
I Belarus är gränsen mellan idrott och politik minst sagt diffus, och ishockey är Lukasjenkas paradgren. Diskussion om VM i Minsk 2014. Video från svenska hockeyveteraners besök 2011 visas (3 min). Martin Uggla och Jon Fridholm leder en diskussion.

12.30–12.55
Försvunna, men inte glömda
Åren 1999–2000 försvann fyra kända oppositionella spårlöst. Diskussion om regimens misstänkta mord. Raisa Michajlovskaja, chef Centrum för Mänskliga Rättigheter.

13.30–13.55
Telia Sonera i Belarus
Om den svensk-finska telecomoperatörens tjänster och otjänster i Lukasjenkas land. Martin Uggla ger en bakgrund och berättar om mindre kända sidor av affären.

16.00–16.25
I demokratins tjänst, inte i politikens
Lyssna till några av Belarus mest rutinerade människorättsförsvarare: Lena Tankatjova och Raisa Michajlovskaja.

 

Tisdag 13:e november

9.30–9.55
Fallet Ales Bjaljatski
Belarus mest kände människorättsförsvarare avtjänar ett långt fängelsestraff efter ett politiskt motiverat domslut för ett år sedan. Hur har rättssaken och domen mot Ales påverkat MR-rörelsen i Belarus? Juristerna Lena Tankatjova och Ihar Rynkevitj.

12.00–12.25
Advokater under tryck
I Belarus riskerar den advokat som väljer att försvara ”fel” person att förlora sin advokatlicens. Hur hittar man försvarare i politiska rättegångar? Advokaten Ihar Rynkevitj berättar.

12.30–12.55
FN:s specialrapportör för Belarus
Med anledning av människorättssituationen har FN återinrättat en specialrapportör för Belarus. Vilka förväntningar har den belarusiska människorättsrörelsen på FN:s rapportör? Iryna Dzesjavitsyna, Lawtrend, medverkar.

13.00–13.25
Dödsdom verkställd
Sverigepremiär för människorättsorganisationen Vjasnas nyproducerade dokumentär om dödsstraffet i Belarus: ”Dödsdom verkställd” (22 min). Jon Fridholm introducerar filmen.

15.30–15.55
Så tystas de kritiska rösterna
Om auktoritära regimers metoder i t ex Ryssland och Belarus.: en lektion i hur man kväser motstånd medan det ännu är i sin linda.
Lena Tankatjova och Martin Uggla.

16.00–16.25
I ett fängelse nära dig
Människorättsförsvararen och den före detta politiska fången Andrej Bandarenka om mänskliga rättigheter och tortyr i det belarusiska fängelsesystemet. Om egna och andras erfarenheter. Anna-Lena Lodenius intervjuar.

 

Seminariehall J2:

(seminariekort krävs)

Tisdag 13:e, kl 10.30-12.00
Där varje ord räknas
I Belarus krävs inte bara uthållighet och kreativitet i kampen för demokratiska reformer – även risktagandet är betydande. Obekväma organisationer tvingas gå ”under jorden” och regimkritiker döms till mångåriga fängelsestraff på politiska grunder. Hur driver man en organisation under sådana omständigheter och hur ser verkligheten för de politiska fångarna ut? Möt författare och människorättsförsvarare i ett samtal om frihet och ofrihet innanför och utanför fängelsemurarna.

Medverkande:
Barys Pjatrovitj, författare och vice ordf. i det oberoende författarförbundet
Dmitri Plax, dramatiker och poet
Lena Tankatjova, chef Centrum för rättslig omvandling
Andrej Bandarenka, Plattform
Jon Fridholm, Östgruppen
Maria Söderberg, fotograf och producent för Litteraturresan

Arrangörer: MR-dagarna i samarbete med Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter och Litteraturresan/Belarus.
Språk: Seminariet tolkas till svenska.

 

  • Här hittar du Östgruppen under MR-dagarna:

För MR-dagarnas program i sin helhet, klicka här.