Belarus in Focus 2012

OBS! Sista datum för inlämnande av tävlingsbidrag har passerats! 60 Bidrag har lämnats in. Finalister kommer att tillkännages i mitten på februari på tävlingens hemsida.

———————————

Belarus in Focus 2012” är en tävling för journalister som skriver om Belarus (Vitryssland). Syftet är att belöna journalister som presenterar Belarus ur ett nytt och originellt perspektiv – bortom etiketten ”Europas sista diktatur”. Tävlingen utlyses för andra året i rad och Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter är svensk samarbetspartner till huvudarrangören Solidarity with Belarus Information Office kring arrangemanget.

Priser:
Vinnare kommer att belönas med priser på 2 000 EUR1 000 EUR, respektive 500 EUR. Alla finalister kommer därtill att bjudas in till en tvådagars workshop i Warszawa under våren 2013 (se nedan).

Instruktioner kring hur du deltar i tävlingen hittar du här >>

Regler i korthet:
Tävlingen är öppen för journalister som skriver om Belarus, men tävlingsbidragen skall ha publicerats i annat land, utanför Belarus. Enbart skrivna artiklar kan lämnas som tävlingsbidrag. Radioreportage accepteras om de också har publicerats i artikelform på webben.

Artiklarna skall hålla en mycket god journalistisk kvalitet och får inte innehålla några främlingsfientliga, diskriminerande eller stötande yttranden, och inte heller vara osanna eller vilseledande på något sätt.

Bidragen – max tre per tävlande – skall ha varit publicerade mellan den 1 januari och 31 december 2012 och chefredaktören för publikationen måste ha godkänt att artikeln lämnats som tävlingsbidrag. Bidrag som inte är skrivna på engelska skall kompletteras med en översättning.

Mer utförliga regler hittar du här >>

Workshop för finalister:
För finalisterna (cirka 10 personer) planeras en två dagar lång workshop in Warszawa. Där kommer deltagarna få chansen att träffa belarusiska journalister och bland annat diskutera förutsättningar för pressfrihet- och yttrandefrihet i Belarus. Målet är att inspirera internationella journalister att fortsätta skriva om Belarus samt att hjälpa belarusiska journalister att knyta nya internationella kontakter.

Utöver detta kommer även finalisternas tävlingsbidrag att publiceras tillsammans i en årsbok. Denna kommer att ges ut och presenteras i minst tre större städer i Belarus, minst tre huvudstäder i EU (Warszawa, Vilnius och Prag). Den kommer även distribueras internationellt, bland annat till viktiga beslutsfattare. Förra årets bok hittar du här >>

Viktiga datum:
15 januari 2013 klockan 11.59  OBS, DEADLINE FRAMSKJUTEN TILL 27 JAN, som är sista dag för inlämning av tävlingsbidrag. (De tävlingsbidrag som inkommer senare kommer inte att bli bedömda.)

20 februari 2013, Finalisterna kommer annonseras på Belarus in Focus hemsida.

Vår 2013, Två dagars workshop i Warszawa för finalister, det slutgiltiga resultatet offentliggörs.

Jury:
Domare för årets tävling är Andrej KolesnikovKommersantOliver Money-Kyrleinternational Federation of JournalistsProf. David MarplesUniversity of Alberta och Julija SlutskajaSolidarity with Belarus information Office.

För ytterligare information, besök Belarus in Focus hemsida

Bjud in dina journalistbekanta till Belarus in focus event på facebook!

Utlysningen om tävlingen hittar du här >>

Rulla till toppen