Östgruppen: Isolera regimen men inte folket i Vitryssland

EU bör driva en effektivare och mer handlingskraftig politik gentemot Vitryssland. Genom att isolera den vitryska regimen med skarpare sanktioner och samtidigt avskaffa visumtvånget för vitryska medborgare kan unionen bidra till en demokratisk utveckling. Det skriver Östgruppen i en debattartikel i Sydsvenskan inför måndagens utrikesministermöte där EU:s Vitrysslandspolitik ska beslutas.

– EU kan göra mycket för demokrati i Vitryssland, om bara den politiska viljan finns. Förhoppningsvis har denna vilja stärkts efter att EU utnämnts till mottagare av Nobels fredspris. Utmärkelsen förpliktigar EU att ytterligare öka sitt engagemang för demokrati och mänskliga rättigheter, säger Östgruppens ordförande Martin Uggla.

På måndagen träffas utrikesministrarna i EU:s medlemsstater för att diskutera unionens Vitrysslandspolitik. Östgruppen presenterar i debattartikeln ett fempunktsprogram med förslag inför mötet. Man vill bland annat se utvidgade sanktioner mot den vitryska regimen, till exempel i form av skarpare åtgärder mot regimens ekonomiska intressen, där exporten till EU spelar en viktig roll.

– Aljaksandr Lukasjenka är en illegitim president och bör behandlas därefter. Det är oacceptabelt att hans regim får finansiellt stöd via den omfattande handeln med EU, säger Martin Uggla.

Ett annat förslag går ut på att avskaffa visumtvånget för vitryska medborgare som vill resa till EU, eller åtminstone göra visumen kostnadsfria, i syfte att bryta den isolering som en stor del av det vitryska folket befinner sig i.

Hela debattartikeln i Sydsvenskan kan läsas här: http://www.sydsvenskan.se/opinion/aktuella-fragor/isolera-regimen-men-inte-folket-i-vitryssland/


För mer information, kontakta:

Martin Uggla
ordförande, Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter
070-941 17 02
[email protected]
ostgruppen.sandboxen.net
www.vitryssland.wordpress.com

Östgruppen är en ideell organisation som verkar för demokrati och mänskliga rättigheter i Östeuropa. Vi samarbetar med och stödjer organisationer i regionen. Vi sprider information och bildar opinion i Sverige.

Rulla till toppen