Journalister och demonstranter gripna och misshandlade i Minsk

Oppositionella ungdomsaktivister planerade idag att genomföra en demonstration med uppmaning till bojkott av söndagens parlamentsval i Belarus (Vitryssland). Innan demonstrationen ens påbörjats blev de dock gripna och misshandlade av civilklädd polis, tillsammans med journalister som var på plats för att dokumentera aktionen.

– Regimen är uppenbarligen orolig för att bojkottförespråkarna ska nå ut med sitt budskap till väljarna, säger Östgruppens ordförande Martin Uggla.

Journalister och demonstranter gripna och misshandlade i Minsk

Bland de gripna fanns de kända ungdomsaktivisterna Pavel Vinahradau och Aljaksandr Artsibasjau, jämte journalister från nyhetsbyråerna Belapan och Associated Press samt den tyska tevekanalen ZDF. Ögonvittnen berättar att de gripna blev slagna av poliserna.

– Polisens brutala agerande visar ännu en gång hur hårt regimen är beredd att slå till också mot journalister som bara gör sitt jobb, säger Martin Uggla.

Filmsekvens från gripandet (källa: European Radio for Belarus):

För mer information, kontakta:

Martin Uggla
ordförande, Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter
070-941 17 02
[email protected]
ostgruppen.sandboxen.net
www.vitryssland.wordpress.com



Östgruppen är en ideell organisation som verkar för demokrati och mänskliga rättigheter i Östeuropa. Vi samarbetar med och stödjer organisationer i regionen. Vi sprider information och bildar opinion i Sverige.

Rulla till toppen