Temakväll: Vitryssland bortom rubrikerna

Sommarens svenska medierapportering om Vitryssland har varit ovanligt intensiv. Studio Totals nallebjörnskupp och den diplomatiska krisen har verkligen satt ”Europas sista diktatur” på kartan. Samtidigt har diskussionen i Sverige handlat mer om pr-byråns egentliga motiv och ansvar än om de svåra förhållanden som råder där.

Därför lyfter vi blicken över den svenska horisonten och gläntar på dörren mot den vitryska verkligheten. Östgruppen bjuder i samarbete med Kulturhuset in till ett samtal med den vitryska journalisten Julija Slutskaja. Vi visar ”Belarusian Dream” – en prisbelönt dokumentär om utvecklingen efter presidentvalet, och öppnar därefter för diskussion. Julija Slutskaja, Martin Uggla (Östgruppen) och Maria Söderberg (fotograf/journalist och vitrysslandskännare) deltar i samtalet och svarar på frågor.

Datum och tid: den 17:e september, kl 17.30-20
Plats: Kulturhusets Studio 3
Fri entré
Anmäl dig gärna på Östgruppens facebookevent eller till info @ ostgruppen.se.
Till evenemanget i Kulturhusets kalendarium

———-

Belarusian Dream (språk: ryska/vitryska med engelsk textning) är berättelsen om en namnlös ung man från Minsk som levt större delen av sitt liv i en diktatur. Genom hans personliga betraktelser slussas vi genom avgörande händelser i Belarus (Vitrysslands) moderna historia och får samtidigt en levande inblick i hur livet under en maktfullkomlig diktator kan gestalta sig.

Julija Slutskaja har bland annat varit chefredaktör för Komsomolskaja Pravda i Vitryssland och chef för ”European Radio for Belarus” presscenter. Sedan 2011 är hon chef för Warsawabaserade ”Solidarity with Belarus” Information Office.

Rulla till toppen