Östgruppen: Reagera på de nya övergreppen i Vitryssland, Bildt!

I samband med det diplomatiska bråket mellan Sverige och Belarus (Vitryssland) har utrikesminister Carl Bildt sagt att det svenska stödet till landets demokratirörelse ska fortsätta och om möjligt stärkas. Nu måste han leva upp till detta. Det skriver Östgruppen i en debattartikel på Newsmill

– Genom att utvisa Sveriges ambassadör ville Lukasjenka tysta kritiken från EU och dess medlemsstater. Det vore förödande för Belarus om han lyckades med det, säger Östgruppens ordförande Martin Uggla

I artikeln ges tre aktuella exempel på nya allvarliga övergrepp mot de mänskliga rättigheterna från den belarusiska regimens sida. Det handlar om omfattande fusk inför parlamentsvalet den 23 september, trakasserier mot politiska fångar och attacker mot unga nätaktivister.

– Sverige och EU bör skarpt kritisera den senaste tidens händelser i Belarus. Man bör också överväga nya restriktiva åtgärder mot de ansvariga för förtrycket, säger Martin Uggla.

Debattartikeln på Newsmill finns att läsa här: http://www.newsmill.se/artikel/2012/09/02/bildt-m-ste-reagera-p-de-nya-vergreppen-i-vitryssland

För mer information, kontakta:

Martin Uggla
ordförande, Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter
070-941 17 02
[email protected]
ostgruppen.sandboxen.net
www.vitryssland.wordpress.com

Östgruppen är en ideell organisation som verkar för demokrati och mänskliga rättigheter i Östeuropa. Vi samarbetar med och stödjer organisationer i regionen. Vi sprider information och bildar opinion i Sverige.

Rulla till toppen