Belarusiska nätaktivister fängslade för regimkritik

Ungdomsaktivisten Raman Pratasevitj, som i våras greps i samband med en intervju för ett svenskt reportage-team från SVT:s Uppdrag Granskning, har återigen gripits av belarusisk (vitrysk) polis. Ytterligare flera ungdomar som bedriver regimkritik via sociala medier greps under torsdagseftermiddagen, några har redan dömts till kortare fängelsestraff.

– Regimen är uppenbarligen rädd för de sociala mediernas spridningspotential, särskilt inför det stundande parlamentsvalet, säger Östgruppens ordförande Martin Uggla.

Gemensamt för de gripna är att de är engagerade som moderatorer för populära regimkritiska grupper på Vkontakte – en rysk motsvarighet till Facebook.

Raman Pratasevitj – som är under arton år och därför inte kan dömas till fängelse – släpptes efter fyra timmar. Han berättar för belarusiska medier att han förhördes, hotades och misshandlades av polisen, som ville få honom att avslöja inloggningsuppgifter till en av de aktuella grupperna.

Bland de övriga gripna återfinns Pavel Jeutsichijev och Andrej Tkatjov som båda redan dömts till fem respektive sju dagars fängelse.

 

För mer information, kontakta:
Martin Uggla
ordförande, Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter
070-941 17 02

 

Rulla till toppen