Kritiserade hockey-vm – nekades visum

Östgruppens ordförande Martin Uggla har fått avslag på en visumansökan till Vitryssland. Orsaken till det negativa beskedet är den kritik som han uttryckt mot den vitryska regimens människorättsbrott, bland annat i den aktuella frågan om Vitrysslands värdskap för VM i ishockey 2014.

– Det råder inget tvivel om att man vill straffa mig för mina kritiska uttalanden. Den vitryska regimen tål inte att bli ifrågasatt och reagerar därför på ett sätt som är typiskt för diktaturer, säger Martin Uggla.

Östgruppen är en av initiativtagarna till den internationella kampanjen ”Don’t Play with the Dictator”, vars mål är att värdskapet för VM i ishockey 2014 ska fråntas Vitryssland, på grund av den försämrade människorättssituationen i landet. Martin Uggla har inom ramen för kampanjen via massmedier framfört skarp kritik mot det planerade världsmästerskapet. Han har bland annat uppmanat det svenska ishockeyförbundet att verka för en omprövning av beslutet att tilldela Vitryssland arrangemanget.

– Uppenbarligen är frågan om en eventuell flytt av ishockey-VM 2014 känslig för den vitryska regimen. Man har satsat mycket pengar och prestige i projektet och ser det som ett viktigt propagandainstrument som man absolut inte vill gå miste om, säger Martin Uggla.

För mer information, kontakta:

Martin Uggla
ordförande, Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter
070-941 17 02
[email protected]
ostgruppen.sandboxen.net

 

Rulla till toppen