Telia Soneras agerande i Vitryssland kritiseras

Företag som vill verka i auktoritära länder bör aktivt och medvetet arbeta för att deras verksamhet ska präglas av respekt för de mänskliga rättigheterna. Telia Sonera har i­stället valt att låta sig utnyttjas i den vitryska regimens förtryck mot oliktänkande. Det skriver Östgruppen i Sydsvenskan idag i en replik till en debattartikel av Telia Soneras kommunikationsdirektör Cecilia Edström.

 – Telia Sonera bör ställa krav istället för att gå in på marknaden med förbundna ögon och säga att företaget följer gällande lagstiftning, säger Östgruppens ordförande Martin Uggla.

Östgruppen vill också se ett tydligt ansvarstagande från den Sveriges regering, eftersom svenska staten är storägare i Telia Sonera.

– Hittills har det ansvariga statsrådet Peter Norman (M) ignorerat frågan om Telia Soneras agerande i länder som Vitryssland. Det är anmärkningsvärt, särskilt med tanke på att regeringen i internationella sammanhang försöker profilera sig som en förkämpe för mänskliga rättigheter i allmänhet och frihet på nätet i synnerhet, säger Martin Uggla.

Hela artikeln i Sydsvenskan finns att läsa här:
http://www.sydsvenskan.se/opinion/aktuellafragor/article1613913/Telia-bor-stalla-krav-pa-totalitara-stater.html

För mer information, kontakta:
Martin Uggla
ordförande, Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter
070-941 17 02
[email protected]
ostgruppen.sandboxen.net

Rulla till toppen