Kafé Östgruppen

Tema: Litteratur som drivkraft för förändring

Nu rivstartar vi våren med Kafé Östgruppen! Tanken är att vi ses vid några tillfällen, fikar och diskuterar utifrån intressanta teman. Första tillfället är den 20 mars och tema ”Litteratur som drivkraft för förändring”.

Särskild gäst: Dmitri Plax (författare) och Maria Söderberg (initiativtagare till Belarus Litteraturresan)

Samizdatrörelsen i Sovjetunionen hade stor betydelse för framväxten av försvarare av mänskliga rättigheter. Den fängslade belarusiske MR-försvararen Ales Bjaljatski är ett exempel. Som litteraturforskare fick han upp ögonen för lögnen och skräcken i det sovjetiska Vitryssland. Det var den förbjudna skönlitteraturen som blev starten på hans kamp för rättigheter och sanning.

Människans behov av att uttrycka sig är en stark drivkraft för förändring. I många diktaturer är det bara i den förbjudna fiktionen som man kan finna sanningen.

Kom och delta i ett samtal om det här! Ta gärna med dig en bok som du tycker har betydelse för dig personligen eller i ett historiskt sammanhang.

Fika serveras mot frivilligt bidrag. Välkomna! Föranmäl dig gärna till [email protected]

Rulla till toppen