Carl Bildt bör inte legitimera Putins valfusk

Tusentals rapporter om valfusk har inkommit i samband med presidentvalet i Ryssland. Ryska och internationella valobservatörer är också överens om att valet inte gick rätt till. Nu uppmanar Östgruppen Sveriges utrikesminister Carl Bildt att inte erkänna Vladimir Putin som legitimt vald president.

– Carl Bildt bör vara tydlig med att Sverige står på demokratins sida och inte accepterar valfusk, säger Östgruppens ordförande Martin Uggla.

Den ryska valövervakningsorganisationen Golos har registrerat mer än 3000 klagomål på genomförandet av valet. En del av valfusket finns dokumenterat på film. Absurda resultat från vissa regioner tyder också på uppenbart fusk. I delrepubliken Tjetjenien uppges till exempel 95 % av de röstberättigade ha deltagit i valet, varav 99,76 % lagt sin röst på Putin, enligt det officiella valresultatet.

De internationella valobservatörerna från OSSE kritiserar också valet. OSSE konstaterar bland annat att Vladimir Putin favoriserats av ryska massmedier inför valet och att stora brister förekommit vid rösträkningen.

Trots den omfattande kritiken säger Carl Bildt i en intervju med SVT att Sveriges regering kommer att gratulera Putin till segern.

– Om Bildt sänder gratulationer till Putin legitimerar han fusket och sviker därmed alla dem som nu engagerar sig för demokrati i Ryssland. Han visar i så fall än en gång att Sveriges regering inte vågar stå upp för de mänskliga rättigheterna när det är Ryssland statsledning som kränker dem, säger Martin Uggla.

Rulla till toppen