Bildt lyder Putin i Rysslandspolitiken

I den svenska regeringens utrikespolitiska styrdokument betonas engagemanget för mänskliga rättigheter och vikten av att påtala och kritisera människorättsbrott i andra länder. Men i Rysslandspolitiken väljer utrikesminister Carl Bildt istället att vara passiv och tyst. Därmed sviker han också den ryska demokratirörelsen. Det skriver Östgruppens ordförande Martin Uggla och Miljöpartiets ledamot i utrikesutskottet Valter Mutt i en debattartikel i Göteborgsposten idag.

– Om regeringen inte är beredd att stå upp för de värderingar som den gått till val på gör den sig skyldig till hyckleri, säger Östgruppens ordförande Martin Uggla.

Den ryska statsledningen brukar regelbundet avfärda varje form av internationellt engagemang rörande landets allvarliga människorättsproblem. I ett valtal nyligen sade till exempel Vladimir Putin att han ”inte kommer att tillåta någon att blanda sig i våra inre angelägenheter”.

– Istället för att följa Sveriges officiella utrikespolitik väljer Carl Bildt att lägga sig platt för Putin. I den senaste utrikesdeklarationen nämns ingenting om det omfattande valfusket i parlamentsvalet i december. Och inte heller den utbredda straffriheten för krigsförbrytelser i Tjetjenien, där den ryska statsledningen bär ett stort ansvar. Uppenbarligen vågar Bildt inte kritisera den ryska statsledningen, säger Martin Uggla och fortsätter:

– Genom sin undfallenhet och passivitet sviker Bildt den spirande ryska demokratirörelse som nu mer än någonsin är i behov av omvärldens stöd.

Artikeln i Göteborgsposten finns att läsa här:
http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.875827-bildt-gor-som-putin-vill

Rulla till toppen