Sveriges regering tyst om ryska övergrepp

I Ryssland genomfördes under tisdagskvällen nya stora demonstrationer i protest mot det uppenbara fusket i söndagens parlamentsval. Rysk polis slog ner protesterna med våld och hundratals människor greps, däribland några av de främsta oppositionsledarna. Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter är starkt kritisk till den tystnad som officiella företrädare för Sverige och EU hittills har visat inför de upprepade övergreppen i samband med valet.

– Sveriges regering bör vara tydlig i sin kritik mot de övergrepp som begåtts, och dessutom uppmana Rysslands ledning att göra om parlamentsvalet, säger Östgruppens ordförande Martin Uggla.

Tidigare under dagen dömdes den kände bloggaren och oppositionsprofilen Aleksej Navalnyj till 15 dagars fängelse för sitt deltagande i gårdagens protester i centrala Moskva. Under tisdagskvällen har också de två framstående oppositionspolitikerna Boris Nemtsov och Sergej Mitrochin gripits. Även Oleg Orlov – en av Rysslands främsta människorättsförsvarare – satt tidigare idag gripen under en stund.

Hittills har den svenska regeringen valt att inte göra några officiella uttalanden om händelseutvecklingen i Ryssland. Inte heller från EU:s företrädare har några kommentarer hörts.

– Det vi sett ikväll är ett tydligt brott mot mötesfriheten, mot människors rätt att uttrycka sina åsikter offentligt. När människor i Ryssland nu äntligen vågar protestera mot regimens brott är de i stort behov av omvärldens stöd. Det är skamligt om Sveriges regering inte vågar kritisera valfusk och uppenbara människorättsbrott bara för att de äger rum i Ryssland, säger Martin Uggla.

Rulla till toppen