Östgruppen: Sveriges regering vågar inte kritisera valfusket i Ryssland

Om den svenska regeringen vill leva upp till sitt ofta uttalade engagemang för demokrati och mänskliga rättigheter bör man i skarpast möjliga ordalag kritisera hur det ryska parlamentsvalet genomförts. Man bör också ompröva sin Rysslandspolitik. Det skriver Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter i en debattartikel på Newsmill.

– Det är inte rimligt att upprätthålla en god relation med en statsledning som så uppenbart ignorerar de demokratiska spelreglerna, säger Östgruppens ordförande Martin Uggla.

Den europeiska samarbetsorganisationen OSSE – som organiserar internationella valobservatörer – riktar skarp kritik mot hur söndagens parlamentsval i Ryssland genomfördes. Man konstaterar stora brister i såväl själva röstningsproceduren som rösträknandet.

Inför och under valdagen utsattes den inhemska oberoende valövervakningsorganisationen Golos för trakasserier och sabotage. Flera nätbaserade massmedier råkade ut för omfattande cyberattacker – bland de drabbade återfanns den välrenommerade radiokanalen Moskvas Ekos hemsida. Hundratals människor som valt att uttrycka sitt missnöje med valfusket greps under söndagskvällen av polis.

Statsminister Fredrik Reinfeldts kommentar idag till rapporterna om valfusk i Ryssland innehåller emellertid inte någon kritik. Den går istället ut på en förhoppning om en ”fortsatt positiv utveckling av relationerna mellan Ryssland och Europa”.

– Vid det förfuskade presidentvalet i Vitryssland förra året var utrikesminister Carl Bildt föredömligt snabb med kritik mot den vitryska regimen. Uppenbarligen vågar regeringen inte vara lika tydlig mot den ryska statsledningen, säger Martin Uggla och fortsätter:

– Enligt den officiella svenska utrikespolitiken ska Sverige reagera mot människorättsbrott var de än inträffar i världen. Om man inte tillämpar denna politik i förhållande till Ryssland ägnar man sig åt dubbelmoral och hyckleri.

Artikeln på Newsmill finns att läsa här:
http://www.newsmill.se/artikel/2011/12/05/regeringen-v-gar-inte-kritisera-valfusket-i-ryssland

Rulla till toppen