Vitrysslands främste människorättsförsvarare dömd till fängelse

Idag dömde en domstol i Minsk den vitryske människorättsförsvararen Ales Bjaljatski till fyra och ett halvt års fängelse och konfiskering av egendom. Östgruppen betraktar rättsprocessen mot Bjaljatski som uppenbart politiskt motiverad och uppmanar Sveriges regering att reagera kraftfullt på domslutet.

– Utrikesminister Carl Bildt bör fördöma domen mot Bjaljatski i tydliga ordalag. Regeringen bör också kalla upp Vitrysslands ambassadör till UD och framföra en kraftfull protest. Dessutom bör man verka aktivt för att de personer som bär ansvar för rättsprocessen omedelbart förs upp på EU:s sanktionslista, säger Östgruppens ordförande Martin Uggla.

Ales Bjaljatski, som är ordförande för människorättsorganisationen Vjasna, dömdes formellt för skattebrott. Oberoende bedömare är dock eniga om att rättsprocessen mot Bjaljatski är politiskt motiverad och ett sätt att bestraffa honom för hans effektiva människorättsarbete.

– Regimen vill helt enkelt stoppa en av sina främsta kritiker, och samtidigt skrämma andra aktörer inom det oberoende civilsamhället till tystnad, säger Martin Uggla och fortsätter:

– Ales Bjaljatski mottog 2006 den svenska regeringens Per Anger-pris för sitt viktiga arbete för mänskliga rättigheter i Vitryssland. Därmed har regeringen också ett särskilt ansvar att följa upp hur Bjaljatski behandlas av den repressiva vitryska regimen.

Rulla till toppen