Rysk människorättsexpert på Sverigebesök

Den 21-22 november arrangerar Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter flera seminarier i Stockholm om den alltmer inskränkta förenings- och mötesfriheten i många av världens länder, med särskilt fokus på Östeuropa. Vid seminarierna medverkar en av Rysslands främsta experter på området, Dmitrij Makarov. Under vistelsen i Sverige finns Makarov tillgänglig för intervjuer.

– Vi är väldigt glada att Dmitrij Makarov kommer hit och delar med sig av sina erfarenheter och kunskaper. Den bristande förenings- och mötesfriheten i Östeuropa har särskild aktualitet just nu, dels på grund av det stundande parlamentsvalet i Ryssland, dels mot bakgrund av den vitryska regimens intensiva försök att tysta kritiska röster med hjälp av nya, repressiva lagar, säger Östgruppens ordförande Martin Uggla.

Dmitrij Makarov leder den ryska människorättsorganisationen Youth Human Rights Movement, och har under flera år specialiserat sig på frågor som rör just förenings- och mötesfrihet, i synnerhet i OSS-regionen.

Den 21 november kl. 15.30 föreläser Dmitrij Makarov på Stockholms universitet (Hörsal D9). Föredraget är ett samarrangemang mellan Östgruppen och Utrikespolitiska föreningen i Stockholm.

Den 22 november kl. 9.30-11.30 medverkar Makarov vid ett seminarium i Forum Syds lokaler på Katarinavägen 20 i Stockholm. Vid detta seminarium medverkar även Sveriges demokratiambassadör Maria Leissner. Seminariet är ett samarrangemang mellan Östgruppen och Forum Syd.

Den 22 november kl. 18 föreläser Makarov vid ett seminarium i Östgruppens lokaler på Tegelviksgatan 40 i Stockholm (Solidaritetshuset).

Dmitrij Makarov gästar Stockholm inom ramen för Östgruppens informationsprojekt om den inskränkta förenings- och mötesfriheten globalt, i Ryssland och i Vitryssland. I samband med seminarierna presenteras också Östgruppens nyproducerade rapport med titeln ”Så tystas de kritiska rösterna”.

Dmitrij Makarov finns tillgänglig för intervjuer 21-22 november.

Rulla till toppen