Manifestation för mötesfrihet i Ryssland

Den 31 oktober demonstrerar demokratirörelsen i Ryssland återigen för mötesfrihet. Dessa manifestationer hindras ofta av rysk polis. Samtidigt genomförs stödmanifestationer på många andra håll i världen. I Stockholm arrangerar Östgruppen och Amnesty ett möte vid Rysslands ambassad kl 13.00. Talare bland andra: Oksana Tjelysjeva, 31-rörelsens internationella samordnare, och Lise Bergh Amnesty.

Den ryska mötesfriheten är starkt begränsad och kränks gång på gång. Oönskade protestmöten nekas ofta tillstånd, anvisas avlägsna folktomma platser eller skingras med brutalt våld. Regimvänliga möten tillåts däremot, ibland till och med på just den tid och plats som ett regimkritiskt möte nekats tillstånd.

Mötesfriheten garanteras i den ryska grundlagens 31:a paragraf. Den 31:a i varje månad som har 31 dagar demonstrerar därför den så kallade Strategi 31-rörelsen till stöd för mötesfriheten i sitt land. Också dessa demonstrationer nekas tillstånd med de mest absurda motiveringar och skingras oftast med våld.

Samtidigt genomförs stödmanifestationer på många andra håll i världen, däribland i Stockholm kl 13.00 utanför Rysslands ambassad:

Talare:

  • Oksana Tjelysjeva, internationell samordnare Strategi 31-rörelsen
  • Lise Bergh, generalsekreterare, Amnesty International, svenska sektionen
  • Martin Uggla, ordförande, Östgruppen
  • Caroline Szyber, riksdagsledamot (KD)

Varvid Rysslands ambassad, Stockholm, Gjörwellsgatan 31
När
: 31 oktober, kl. 13.00
Arr: Amnesty International, svenska sektionen och Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter

Samma dag arrangerar Amnesty och Östgruppen också ett frukostseminarium om mötesfriheten i Ryssland med Oksana Tjelysjeva som huvudtalare, kl 9-10, Alsnögatan 11.

Östgruppen och Amnesty samarbetar sedan ett år tillbaka för att uppmärksamma den alltmer utsatta situationen för mötesfriheten i Ryssland.

Rulla till toppen