Frukostseminarium om mötesfriheten i Ryssland

Vad är det för särskilt med siffran 31?

Välkommen till ett frukostseminarium om mötesfriheten i Ryssland

Den ryska mötesfriheten är starkt begränsad och kränks gång på gång. Oönskade protestmöten nekas ofta tillstånd, anvisas avlägsna folktomma platser eller skingras med brutalt våld. Regimvänliga möten tillåts däremot, ibland till och med på just den tid och plats som ett regimkritiskt möte nekats tillstånd.

Mötesfriheten garanteras i den ryska grundlagens 31:a paragraf. Den 31:a i varje månad som har 31 dagar demonstrerar därför den så kallade Strategi 31-rörelsen till stöd för mötesfriheten i sitt land. Också dessa demonstrationer nekas tillstånd med de mest absurda motiveringar och skingras oftast med våld.

Den 31 oktober gästas Amnesty och Östgruppen av Oksana Tjelysjeva från det i Ryssland förbjudna Rysk-Tjetjenska vänskapsförbundet. Oksana befinner sig sedan flera år i landsflykt och är Strategi 31-rörelsens talesperson i utlandet. Hon kommer att berätta om den utsatta situationen för mötesfriheten i sitt hemland och ge oss en konkret bild av hur verkligheten kan se ut.

Vid seminariet kommer också Östgruppens nya rapport Så tystas de kritiska rösterna om det utsatta civilsamhället i bland annat Ryssland att kort presenteras.

Varmt välkommen!

När31 oktober kl. 9.00-10.00.
Var: Amnesty, Alsnögatan 11, Stockholm.
Hur: Frukost serveras från 8.30. Förhandsanmälan senast 28 oktober till
[email protected]. Separata intervjuer med Oksana bokas på
070-941 17 02 eller [email protected]. Seminariet hålls på svenska och engelska.
Arr: Amnesty International, svenska sektionen, och Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter.

Samma dag klockan 13.00 hålls också en manifestation till stöd för mötesfriheten i Ryssland utanför Rysslands ambassad, Gjörwellsgatan 31.


Rulla till toppen