Stödmanifestation för fängslad vitrysk människorättsförsvarare

Måndagen den 5 september genomförs runt om i världen manifestationer till stöd för den fängslade vitryske människorättsförsvararen Ales Bjaljatski. I Sverige arrangerar Östgruppen en manifestation utanför Vitrysslands ambassad på Lidingö (Herserudsvägen 5A).

– Vi vill med vår aktion göra en markering mot den vitryska regimen. Fängslandet av Ales Bjaljatski är ett försök att tysta en obekväm röst. Vi kräver att han omedelbart och villkorslöst friges, säger Östgruppens ordförande Martin Uggla.

Ales Bjaljatski är en av Vitrysslands främsta människorättsförsvarare och ordförande för Människorättscentret Vjasna. År 2006 tilldelades han den svenska regeringens Per Anger-pris för sitt framstående arbete för mänskliga rättigheter i Vitryssland.

Bjaljatski greps för en månad sedan i den vitryska huvudstaden Minsk. Formellt anklagas han för skattebrott, men oberoende bedömare är eniga om att han fängslats av politiska skäl.

Liknande manifestationer genomförs under måndagen i många länder, bland annat i Litauen, Ryssland och Ukraina.

Manifestationen utanför Vitrysslands ambassad inleds kl. 14.00.

Rulla till toppen