Östgruppen kräver att Vitrysslands främsta människorättsförsvarare släpps fri

Ales Bjaljatski, ordförande för den vitryska människorättsorganisationen Vjasna, greps igår av vitrysk polis. Han anklagas officiellt för skattebrott och riskerar därigenom upp till sju års fängelse. Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter kräver att vitryska myndigheter omedelbart släpper Bjaljatski fri.

– Gripandet av Bjaljatski är uppenbart politiskt motiverat. Den vitryska regimen vill straffa honom för hans outtröttliga arbete för mänskliga rättigheter och samtidigt skrämma andra inom den vitryska demokratirörelsen, säger Östgruppens ordförande Martin Uggla.

Ales Bjaljatski har under många år gått i täten för den vitryska människorättsrörelsen. År 2006 mottog han den svenska regeringens Per Anger-pris som belöning för sitt arbete för mänskliga rättigheter. Han har också nominerats till Nobels fredspris. I samband med presidentvalet i Vitryssland 2010 ledde han ett vitryskt oberoende valövervakningsinitiativ som dokumenterade omfattande valfusk till förmån för den sittande presidenten Aljaksandr Lukasjenka.

Organisationen Vjasna har spelat en central roll för att hjälpa dem som drabbats av regimens förtryck i efterspelet till presidentvalet i december förra året. Bland annat har man samordnat insamlingar av pengar för att betala de bötesstraff som många dömts till.

– Regimens attack mot Bjaljatski innebär samtidigt en attack mot hela den vitryska människorättsrörelsen, säger Martin Uggla och fortsätter:

– Det är nu oerhört viktigt att omvärlden reagerar kraftfullt och ökar pressen på den vitryska regimen att släppa samtliga politiska fångar fria.

Rulla till toppen