Promenad i Stockholm till stöd för handklappsrevolutionen i Vitryssland

Onsdagen den 6 juli genomförs demonstrationer för demokrati och mänskliga rättigheter runt om i Vitryssland, inom ramen för en växande proteströrelse samordnad via sociala medier. I Stockholm arrangerar Östgruppen samtidigt en solidaritetsaktion till stöd för de vitryssar som deltar i demonstrationerna.

– Den vitryska regimen försöker skrämma människor till tystnad. Därför är det viktigt att vi i omvärlden gör vad vi kan för att ingjuta mod i dem som kämpar för en demokratisk framtid i Vitryssland, säger Östgruppens ordförande Martin Uggla.

Varje onsdagskväll sedan några veckor tillbaka protesterar tusentals vitryssar i ett trettiotal städer mot landets auktoritära regim. De gör det genom att tillsammans promenera till centrala torg i respektive stad och klappa i händerna, men utan att skandera några slagord. Initiativet samordnas via en populär nätverksportal på internet under rubriken ”Revolution genom sociala medier”.

Vitrysk polis har ingripit brutalt mot demonstranter i många städer, och hundratals personer har gripits de senaste onsdagarna. Trots det avtar inte protesterna i styrka. Söndagen den 3 juli genomfördes en extra demonstration som också slogs ner hårt av polis. Flera av de gripna dömdes sedermera till fängelsestraff på upp till 12 dagar.

För att visa sin solidaritet med den vitryska demokratirörelsen har Östgruppen bjudit in till en gemensam promenad i Stockholm onsdagen den 6 juli. Promenaden inleds vid Mynttorget kl. 18.00 (samtidigt som aktionen i Vitryssland påbörjas) och fortsätter  längs Drottninggatan fram till Sergels torg. Precis som i Vitryssland kommer de svenska deltagarna att klappa i händerna, men inte använda några banderoller eller slagord.

Bilder från handklappsrevolutionen i Vitryssland (från demonstrationen den 22 juni) kan ses här:

Rulla till toppen