Wikileaksdokument avslöjar EU:s falskspel om Vitryssland

Ett dokument publicerat av Wikileaks visar att EU:s Vitrysslandspolitik på senare år har gått ut på att motverka ryskt inflytande snarare än att främja mänskliga rättigheter i Vitryssland. Sverige har därvid medverkat till en politik som sannolikt förlängt Lukasjenkas förtryck. Det skriver Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter i en debattartikel i Sydsvenskan idag.

– EU har i hemlighet offrat demokratiska värden till förmån för geopolitiska intressen, säger Östgruppens ordförande Martin Uggla.

År 2008 ändrade EU sin Vitrysslandsstrategi. Unionen antog en försonligare ton mot den vitryska regimen och lindrade sina sanktioner mot högt uppsatta vitryska tjänstemän, inklusive president Aljaksandr Lukasjenka. Förändringen motiverades med att Vitryssland tagit små demokratiska steg, och att EU ville uppmuntra en fortsatt utveckling i samma riktning. EU fortsatte sedan på samma mjuka linje, trots att väsentliga demokratiseringsreformer uteblev i Vitryssland.

I december förra året publicerades en hemligstämplad amerikansk ambassadrapport från Warszawa av organisationen Wikileaks. Rapporten visar att EU:s Vitrysslandspolitik under de senaste åren inte primärt handlat om demokrati och mänskliga rättigheter, som det officiellt brukar hävdas, utan om att motverka ett ökat ryskt inflytande i regionen.

Motorn bakom EU:s kursändring 2008 var Polen, som ville förbättra EU:s relation med den vitryska regimen och därmed förhindra att Lukasjenka hamnade helt i knät på Ryssland. För att uppnå detta var man redo att överse med vitryska människorättsbrott och propagerade därför framgångsrikt för lindrade sanktioner. Polen initierade också EU:s Östliga partnerskap tillsammans med Sverige. Östliga partnerskapets officiella syfte var att främja EU:s integration med dess östliga grannländer. Men det aktuella Wikileaksdokumentet avslöjar att det lika mycket handlade om att locka bort Vitryssland och de andra partnerländerna från Ryssland, något som dock aldrig redovisats offentligt.

– Svensk utrikespolitik skall genomsyras av respekten för mänskliga rättigheter, enligt regeringens egna styrdokument. Här har Sverige istället medverkat i ett realpolitiskt spel på de mänskliga rättigheternas bekostnad. Och EU:s politik har förmodligen bidragit till att upprätthålla Lukasjenkas förtryck snarare än att motverka det, säger Martin Uggla.

 

Läs debattartikeln i Sydsvenskan här

Rulla till toppen