Demonstration i Stockholm mot vitrysk diktatur

Den 19 januari arrangeras en stödmanifestation på Norrmalmstorg för den fängslade oppositionen i Vitryssland. Bland talarna finns EU-minister Birgitta Ohlsson och Socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson Urban Ahlin samt de framstående vitryska oppositionsföreträdarna Aljaksandr Kazulin och Viktar Harbatjou.

-Människorättssituationen i Vitryssland har snabbt förvärrats och är mycket bekymmersam. Den vitryska regimen är i färd med att kväsa all opposition och det är därför viktigare än någonsin tidigare att omvärlden tydligt reagerar mot de människorättsbrott som pågår, säger Östgruppens ordförande Martin Uggla, som också kommer att tala på mötet.

Aljaksandr Kazulin avtjänade ett långvarigt fängelsestraff på politiska grunder efter att ha kandiderat i det vitryska presidentvalet 2006. Viktar Harbatjou är talesperson för den nu fängslade presidentkandidaten Uladzimir Njakljajeu.

Även Håkan Holmberg, initiativtagare till ”måndagsrörelsen” finns med på talarlistan. Norrmalmstorg var i början på 90-talet den återkommande samlingspunkten för rörelsens möten för ett fritt Baltikum.

Demonstrationen äger rum på Norrmalmstorg, Stockholm, onsdagen den 19 januari kl. 16.30?. Arrangörer är Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter, Svenskt Internationellt Liberalt Centrum och Info Belarus.

 

Hämta flygbladet i pdf-format här

Rulla till toppen