Fem konkreta förslag på en effektiv Vitrysslandspolitik

Sveriges och EU:s Vitrysslandspolitik behöver omprövas och reformeras. Det skriver Östgruppen i en debattartikel i dagens Upsala Nya Tidning. I artikeln ges fem konkreta förslag på åtgärder som på ett effektivt sätt kan främja demokrati och mänskliga rättigheter i Vitryssland.

– Tyvärr finns det flera brister och mot sägelser i Sveriges och EU:s Vitrysslandspolitik av i dag, säger Östgruppens ordförande Martin Uggla.

Östgruppen vill bland annat att de mänskliga rättigheterna ska prioriteras högre i Vitrysslandspolitiken och att de demokratiska krafterna i landet ska ges ökad legitimitet.

– Mänskliga rättigheter får inte förhandlas bort eller bli föremål för kompromisser. I den mån en fortsatt dialog ska föras med den vitryska regimen bör dess syfte enbart vara att ställa tydliga krav på fullständig respekt för demokrati och de mänskliga rättigheterna. I övrigt bör kontakter i första hand ske med representanter för landets demokratirörelse, säger Martin Uggla.

Ett annat förslag går ut på att sänka visumavgiften för vitryska medborgare som vill resa till EU, samtidigt som sanktioner i form av resrestriktioner återinförs mot statliga tjänstemän med ansvar för förtrycket, däribland Aljaksandr Lukasjenka.

Östgruppen vill också att Sverige och EU skarpt ska kritisera Ryssland för dess politiska och ekonomiskt stöd till Lukasjenkas regim. Dessutom föreslås i artikeln ett reformerat bistånd, där oberoende aktörer får ökat stöd medan allt bistånd till statliga eller kommunala institutioner som ingår i den vitryska regimens maktapparat avskaffas.

Artikeln i UNT kan läsas här: http://www.unt.se/debatt/lukasjenka-inte-en-legitim-ledare-1197440.aspx

 

Rulla till toppen