Ericsson och Teliasonera hjälper vitrysk polis gripa demonstranter

Vitrysk polis fortsätter jaga de personer som deltog i protestdemonstrationen mot presidentvalet den 19 december. Idag har flera ungdomar blivit inkallade till förhör. De har identifierats med hjälp av utrustning från bland annat svenska telekombolag verksamma i landet, däribland Teliasonera och Ericsson. Östgruppen kräver nu att Sveriges regering tar sitt ägaransvar och stoppar Teliasoneras stöd till den vitryska regimen.

– Samtidigt som Sveriges utrikesminister Carl Bildt fördömer valfusket och polisvåldet hjälper det halvstatliga Teliasonera regimen att gripa demokratiaktivister. Det är fullständigt oacceptabelt, säger Östgruppens ordförande Martin Uggla.

Under tisdagen rapporterade flera vitryska ungdomar att de blivit uppringda och inkallade till polisförhör, mot bakgrund av att deras mobiltelefoner spårats till torget där demonstrationen hölls.

Redan den 22 december meddelade det vitryska inrikesministeriet att alla som deltagit i protestdemonstrationen i Minsk den 19 december skulle ställas till svars. För att identifiera deltagarna hade man bland annat krävt ut listor från landets mobiltelefonoperatörer där det framgick vilka abonnenter som varit på demonstrationsplatsen under kvällen.

En av de största operatörerna är företaget Best, som ägs gemensamt av vitryska staten och företaget Turkcell, där det svenskfinska Teliasonera är stor delägare. Dagens Nyheter avslöjade också nyligen att det svenska storföretaget Ericsson har försett den vitryska statens telenät med utrustning som möjliggör avlyssning. Bland annat har Ericsson sålt sin teknik till det statligt styrda Beltelecom som kontrollerar all telefon- och internettrafik i landet.

– Svenska storföretag talar gärna om sitt sociala ansvarstagande, men i praktiken är man uppenbarligen beredd att hjälpa förtryckarregimer i jakten på oliktänkande, säger Martin Uggla och fortsätter:

– Att det delvis statliga Teliasonera förekommer i detta sammanhang är särskilt allvarligt, eftersom Sveriges regering därmed verkar i strid med sin egen officiella politik. Det ansvariga statsrådet Peter Norman bör nu agera och stoppa Teliasoneras stöd till Lukasjenka.

 

Rulla till toppen