Östgruppens ordförande nekad visum till Vitryssland

Vitrysslands ambassad i Stockholm har avslagit en ansökan om visum från ordföranden i Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter, Martin Uggla. Någon officiell motivering till beslutet ges inte.

– Det är uppenbart att man vill straffa mig för att jag kritiserat de människorättsbrott som den vitryska regimen regelbundet gör sig skyldig till, säger Martin Uggla.

Vitryssland är ett prioriterat land i Östgruppens verksamhet. Organisationen har ett brett nätverk av kontakter i den vitryska demokratirörelsen och har under flera år samarbetat med några av landets främsta människorättsorganisationer.

Det är fjärde gången i rad som Martin Uggla nekas visum till Vitryssland. Han har inte tillåtits besöka landet sedan i juni 2006.

– Ambassadens beslut visar tydligt att den vitryska regimens tal om liberalisering och demokratiseringsvilja bara är tomma ord. Det visar också att man är rädd för offentlig kritik från utlandet, säger Martin Uggla och fortsätter:

– Jag kommer inte att sänka rösten. När mänskliga rättigheter kränks måste det uppmärksammas och fördömas kompromisslöst. Allt annat vore ett svek mot de människor som drabbas av myndigheternas övergrepp i Vitryssland.

 

Rulla till toppen